In die Sjtroat brengt verhalen uit een straat tot leven

In de successerie Concert van de Week richt KNMO Klankwijzer de schijnwerper op concerten, presentaties en manifestaties met een opvallende artistieke invulling of een bijzondere aanleiding. In deze aflevering aandacht voor de voorstelling In die Sjtroat met onder andere de Koninklijke Harmonie van Heerlen van 10 tot en met 14 mei in Theater Heerlen.

Bijzondere en voor velen herkenbare verhalen met een lach en een traan brengen het beste van de Koninklijke Harmonie Heerlen, Het StreekTheater en het Koninklijk Heerlens Mannenkoor Sint Pancratius in één voorstelling samen. In die Sjtroat (In die straat) is een voorstelling met muziek, theater en zang, maar vooral met verhalen: kleine en grote verhalen. Verhalen van meerdere generaties uit die ene straat, die overal zou kunnen liggen: met een buurtwinkel en met bewoners die er weliswaar wonen maar niet elkaars leven delen. In vijf bedrijven trekt de periode van 1967 tot 2023 door ‘die sjtroat’. Geïnspireerd door het beroemde stuk Our Town van Thornton Wilder uit 1938 heeft een schrijverscollectief uit de regio Heerlen de verhalen van de straten opgehaald. Verhalen van opgroeien en ouder worden, liefde en loslaten. Van geboren worden en sterven.

Het verhaal
Centraal in het stuk staan twee jonge gezinnen die allebei begin jaren 70 gezinsuitbreiding krijgen. Het ene gezin met een zoon, Sjors, het andere met een dochter, Emily. De twee groeien op in de jaren 70 en 80; de tijd van de ontzuiling, het einde van de mijnindustrie en grote werkeloosheid. De een wordt later lid van een toneelvereniging, de ander van de harmonie. Zij vinden elkaar tijdens een voorspeelavond en trouwen in een periode van vrijheid en blijheid in de jaren 90. Daarop volgen de eeuwwisseling en belangrijke ontwikkelingen in de eerste decennia van de 21ste eeuw. In vijf bedrijven, die zich in een tijdvak van zo’n 50 jaar afspelen, ziet het publiek hoe in elk decennium wel wat gebeurt in de straat. Zo zien ze Sjors en Emily veranderen, maar ook hoe de straat om hen heen verandert. In In die sjtroat ontstaan liefdes, worden kinderen geboren, verhuizen mensen en sterven ouderen.

Totaaltheater
“Het publiek mag totaaltheater verwachten”, zegt regisseur Roger Lataster. “Dans, zang, toneel, muziek. We gaan het leven zien in een straat in Heerlen, maar het kan ook in Parkstad zijn of ergens anders. In die straat wonen mensen en gedurende een aantal decennia gaan we als het ware naar binnen gluren wat er zich allemaal afspeelt.”

Uitdaging
De instrumentale invulling komt van de Koninklijke Harmonie van Heerlen, een orkest dat er niet voor schuwt om muzikale experimenten aan te gaan. Zo bracht het orkest vorig jaar in de voorstelling Breakin’Harmony samen met percussionist Dominique Vleeshouwers en HFC Dansstudio de werelden van breakdance en harmonieorkest samen. “In die Sjtroat gaat over het dagelijks gebeuren in een straat en daarop hebben we de muziek proberen aan te sluiten”, vertelt dirigent Jac Sniekers. “Op een gegeven moment komt er een bruiloftsscène voorbij en wij spelen dan het liefdesthema van Romeo en Julia. Maar er komt ook een jukebox in voor en dan spelen we muziek van Neil Diamond, Coldplay etc. Eigenlijk gaan we met de muziek van links naar rechts. De uitdaging voor het orkest is om het altijd passend te krijgen voor de setting - niet te lang en niet te kort. Voor deze productie werken we ook samen met allemaal nieuwe partners. We hebben nog nooit gewerkt met Het StreekTheater of het Pancratiuskoor. Ook hebben we voor deze gelegenheid muziek laten arrangeren.”

In die Sjtroat is een voorstelling waarin velen zich zullen herkennen. Want niets blijft zoals het is, maar het leven gaat door. Zoals in elke straat…

In die Sjtroat door Koninklijke Harmonie Heerlen, Koninklijk Heerlens Mannenkoor Sint Pancratius en Het StreekTheater | woensdag 10 mei, 20.00 uur - vrijdag 12 mei, 20.00 uur - zaterdag 13 mei, 20.00 uur - zondag 14 mei, 14.30 uur | Theater Heerlen | Kaarten: klik HIER.


Op de foto: In Heerlen wordt druk gerepeteerd voor de voorstelling In die Sjtroat.

Foto: Facebook Koninklijke Harmonie Heerlen

Gepubliceerd: 26 APR 2023 - 14:48