Inschrijving Fries Jeugdorkestenfestival 2019 geopend

Inschrijving Fries Jeugdorkestenfestival 2019 geopend

Op zaterdag 29 juni staat de Stadsschouwburg De Harmonie in Leeuwarden in het teken van het 49e Jeugdorkestenfestival. Dit festival met ontspannen sfeer is een wedstrijd tussen Harmonie orkesten, Fanfare orkesten en Brassbands uit heel Nederland. Het is voor veel jeugdleden een prettige eerste kennismaking met een festival. Net als voorgaande jaren wordt er samengewerkt met CityProms.

Dit jaar is het thema “water”. Fryslân is een echte watersportprovincie. Veel activiteiten vinden plaats in of op het water. Maar er is ook een minder leuke kant, namelijk vechten tegen het water om droge voeten te houden bijvoorbeeld. Deelnemende orkesten worden uitgedaagd een programma presenteren dat heeft te maken met water. Dat kan bijvoorbeeld zijn via muziekkeuze, uitvoering of dans.

Vernieuwde opzet van jurering
Een deskundige jury zal de orkesten beoordelen. Vorig jaar is de opzet van jurering vernieuwd en dat is goed bevallen. Daarom wordt dit jaar op dezelfde manier gejureerd. Alle optredens worden opgenomen op video. Na ieder optreden gaat het orkest van het podium af. De juryleden gaan met het orkest mee backstage en zullen dan meteen live op een leuke en ontspannen manier aan de muzikanten vertellen hoe ze hebben gespeeld. Dit alles wordt op hetzelfde moment in de zaal en foyer vertoond via videoverbinding. Zo krijgt het aanwezige publiek ook meteen de jurybeoordeling mee. Ondertussen kan het volgende orkest zich gereed maken op het podium. Er wordt geen schriftelijk verslag gemaakt door de juryleden.

Prijzen
Er zijn drie afdelingen waarin deelnemers zich kunnen inschrijven: Samenspeelgroepen voor kinderen zonder muziekdiploma A, HaFaBra-beginners voor kinderen tot 16 jaar met muziekdiploma A en HaFaBra-gevorderden voor kinderen tot 22 jaar. In elke afdeling zijn verschillende prijzen te winnen. De Folkert Fennemaprijs is een eerbetoon aan de oprichter van het festival en is voor het orkest met de meest muzikale en enthousiaste uitvoering. Tot slot is er de solistenprijs in alle groepen.

Inschrijven
De afgelopen jaren is de belangstelling voor dit festival flink gegroeid. De samenwerking met CityProms heeft hieraan bijgedragen. Dat maakt het mogelijk om aansprekende locaties als Stadsschouwburg De Harmonie en het grote podium op het Wilhelminaplein te gebruiken. Er hebben zich inmiddels vijf orkesten aangemeld. Afgaand op het grote succes van vorig jaar verwacht de organisatie dat het festival snel vol is. Er is plek voor 15 deelnemers totaal. Orkesten kunnen zich inschrijven via het aanmeldformulier op de website: www.jeugdorkestenfestival.nl

Gepubliceerd: 23 FEB 2019 - 12:01
Laatste update: 23 FEB 2019 - 12:08