Inschrijving voor Dyn Poadium in Bolsward geopend

Inschrijving voor Dyn Poadium in Bolsward geopend

Kunstencentrum Atrium en Femuza (de overkoepelende organisatie voor muziek- en zangverenigingen in de gemeente Súdwest-Fryslân) organiseren zaterdag 26 maart de tweede editie van Dyn Poadium.

Het jaarlijkse solistenconcours van de gemeente Súdwest-Fryslân vindt plaats in de Gasthuiskerk in Bolsward. Muzikanten kunnen zich tot zaterdag 12 februari opgeven voor een van de drie categorieën: Parade (beginners), Festival (vanaf A-diploma muziekschool) en Concours (met jury en prijzen).
Het solistenconcours wordt al meer dan vijftig jaar georganiseerd door Femuza (Federatie van Muziek en Zang). Traditiegetrouw doen er veel Atrium-leerlingen aan mee. Sinds 2021 is het evenement een coproductie met het kunstencentrum. Het concours kreeg tegelijk een andere naam en een nieuwe opzet. De eerste editie van Dyn Poadium vond vorig jaar plaats bij kunstencentrum Atrium in Sneek en trok tachtig deelnemers. Dwarsfluitiste Bente Miedema uit Workum werd de winnaar. Zij kreeg de wisselbeker overhandigd door cultuurwethouder Mirjam Bakker.

Drie categorieën
Beginnende muzikanten doen mee aan de Parade en geven een kort optreden. De categorie Festival is voor muzikanten vanaf het A-diploma van een muziekschool. Zij spelen een solo- of ensemblestuk met begeleiding van een audio-opname en krijgen een verslag van de jury. De muzikanten die voor de punten en de prijzen gaan, komen uit bij het Concours. Het gaat onder meer om kandidaten voor het D-diploma, het hoogste muziekexamen op een muziekschool. Zij worden door een jury beoordeeld. Alle deelnemers ontvangen een oorkonde.

Jeanette Valkema (dwarsfluitdocent bij kunstencentrum Atrium en dirigent van meerdere fanfares in Súdwest-Fryslân) over de editie van 2021: "Wat mij met name opviel was de positieve sfeer en het onderlinge enthousiasme. Er waren prachtige optredens van viool, zang, piano, marimba tot aan koper- en houtblazers. Met de positieve feedback van de juryleden kregen de muzikanten weer heel wat leuke tips en tops."
Aanmelden voor Dyn Podium 2022 kan tot zaterdag 12 februari via www.femuza.nl.  

Foto: Femuza

Gepubliceerd: 05 FEB 2022 - 09:42