Inschrijving voor ONHK komt op gang

Inschrijving voor ONHK komt op gang

De aanmeldingen voor de Open Nederlandse Harmonie Kampioenschappen druppelen gestaag binnen. Voor de vierde editie op 26 maart 2022 in het Schaffelaartheater in Barneveld hebben inmiddels acht orkesten ingeschreven. De inschrijving loopt nog tot 1 januari 2022.

Voor de vierde uitgave van het harmoniekampioenschap heeft de organisatie het roer omgegooid. De eerste drie afleveringen werden gehouden in het najaar. Uit rondvraag bleek dat de periode oktober/november minder goed pas in de planning van de verenigingen. Omdat na de zomervakantie vaak leerlingen doorstromen naar het A-orkest is die periode te kort om een werk op concoursniveau in te studeren. Dat leidde ertoe dat het evenement naar het voorjaar verplaatst is. Ook besloot de organisatie te verhuizen van De Lawei in Drachten naar het meer centraal in het land gelegen Schaffelaartheater in Barneveld. De aanpassingen leken succes te hebben. In december 2019 had een recordaantal orkesten ingeschreven voor de editie van 2020. Maar die viel om bekende redenen in het water. Ook de uitgave van 2021 moest vanwege het virus gecanceld worden.

Hoop
De hoop is nu gevestigd op 2022. Inmiddels hebben acht verenigingen ingeschreven. Maar daar kan nog wel een aantal bij. “Gezien de reacties op ons besluit om het evenement te verplaatsen en het feit dat de cultuursector weer langzaam los komt, hebben we de hoop dat dit voor 2022 een groter deelnemersveld tot gevolg heeft”, zegt het bestuur in een brief aan de orkesten.

De ONHK hanteren dezelfde formule als de NBK en ONFK. De deelnemers spelen alleen het voor hun divisie vastgestelde verplichte werk (en verder dus geen keuzewerk). De jurering gebeurt geblindeerd. Loting bepaalt de volgorde van optreden.

Verplichte werken
De verplichte werken zijn door het Repertoire Informatiecentrum geselecteerd en zijn recente of nog niet uitgevoerde werken.

Voor de vijfde divisie is dat Three Blind Mice van Bert Appermont. Deze compositie is gebaseerd op het lied Three blind Mice. De melodie van dit lied wordt op diverse manieren verwerkt zoals in een variatievorm: in canon, omkering, mineur, vervormd, met wisselende harmonisaties en orkestraties, in verschillende maatsoorten en tempi.

De vierde divisie buigt zich over Eldorado van Thierry Deleruyelle uit 2020. Elorado is een mysterieus, dynamisch werk dat de mythe van de man van goud verklankt. Een machtig opperhoofd die zichzelf met goudpoeder bedekte voordat hij ging baden in een heilig meer. Met een vleugje exotische invloeden is de muziek gevarieerd en rijk aan schakeringen.

De derde divisie zet Aurora Dances van Philip Sparke uit 2019 op de lessenaar. Het werk bestaat uit drie delen die in elkaar overlopen. Met sierlijke motieven in het hout in deel 1, een melancholieke koraal in deel 2 en ritmische, dansachtige thema’s in deel 3.

Verplicht werk in de tweede divisie is Ray of Light van Kevin Houben uit 2021, gecomponeerd ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van Koninklijke Harmonie De Heidegalm uit het voormalige mijndorp Berkenbos. Het verklankt het werken in wat ooit één van de meest bloeiende industrieën van Belgisch-Limburg was, de mijnexploitatie.

De eerste divisie gaat aan de slag met Oliver Waespi‘s The Spell, een muzikale interpretatie van een oude legende uit het mystiek bergachtig gebied Alpstein in het oosten van Zwitserland.

Deelnemers
De voorlopige deelnemerslijst: Vijfde divisie: Damster Stedelijk Harmonie Orkest Appingedam. Vierde divisie: Christelijke muziekvereniging Jubal Varsseveld en Stedelijke Harmonie Dokkum. Derde divisie: Streekharmonie Concordia Balk. Tweede divisie: Harmonie’67 Groningen en CMV Crescendo Drachten. Eerste divisie: OBK Bennekom Bennekom en Harmonie Vleuten.

Informatie
De 4e Open Nederlandse Harmonieën Kampioenschappen vinden plaats op 26 maart 2022 in het Schaffelaartheater in Barneveld. Kijk voor meer informatie en aanmelden op www.onhk.org. 

KNMO Klankwijzer is hét nieuws- en informatieplatform van de instrumentale amateurmuziek. Schrijf je hieronder (oranje balk) in voor de gratis nieuwsbrief en je ontvangt ook de digitale nieuwskrant automatisch in je mailbox. Of like: https://www.facebook.com/klankwijzer

Gepubliceerd: 18 NOV 2021 - 08:56
Laatste update: 18 NOV 2021 - 11:51