Jan Cober zet kroon op carrière als chef-dirigent in Madrid

Jan Cober zet kroon op carrière als chef-dirigent in Madrid

De Thorner dirigent Jan Cober gaat aan de slag als chef-dirigent van La Banda Sinfónica Municipal de Madrid, het meest prestigieuze professionele harmonieorkest van Spanje. De benoeming geldt voor een periode van vier jaar. “Ik zie dit als de kroon op mijn carrière”, zegt de 68-jarige dirigent.

De Banda Sinfónica Municipal de Madrid bestaat uit 90 beroepsmusici en legt zich toe op symfonische blaasmuziek. Het orkest verzorgt in een vaste concertcyclus drie concerten per maand. In de zomermaanden geeft het orkest openluchtconcerten in het beroemde Parque del Buen Retiro, die bezocht worden door duizenden mensen. Cober wordt verantwoordelijk voor het gehele artistieke pakket. Zowel voor de directie als voor de programmering en het aantrekken van gastdirigenten en solisten. Ook gaat hij meewerken aan de educatieve taken van het orkest. “Deze benoeming viel al een tijdje te verwachten”, zegt Cober. “Het is er nu eindelijk van gekomen. Het is een orkest dat zich voornamelijk toelegt op het symfonische repertoire. Dat past erg goed bij mij."

Zijn benoeming zal zeker consequenties hebben voor zijn werkzaamheden in Nederland. Toch verwacht hij niet dat hij het dirigentschap bij de koninklijke harmonie Sainte Cécile in Eijsden en de Koninklijke Harmonie van Thorn volledig zal moeten neerleggen. Cober: “We zijn op dit moment nog bezig om hiervoor oplossingen te zoeken. Datzelfde geldt voor mijn werkzaamheden bij het Maastrichts Conservatorium. Maar in Madrid ligt een behoorlijk takenpakket, dat niet uitvoerbaar is door af en toe eens langs te komen.”

De benoeming gaat op 11 december in. Op 5 januari maakt Cober zijn debuut als chef-dirigent bij La Banda Sinfónica Municipal de Madrid.

Tekst: Frank Vergoossen

KNMO Klankwijzer is het NU.nl van de instrumentale amateurmuziek. Schrijf je hieronder (oranje balk) in voor de gratis nieuwsbrief en je ontvangt ook de digitale nieuwskrant automatisch in je mailbox. Of like: https://www.facebook.com/klankwijzer

Gepubliceerd: 03 DEC 2019 - 11:26
Laatste update: 03 DEC 2019 - 11:39