Japanse jeugd wint 'veredeld Nederlands kampioenschap show'

Japanse jeugd wint 'veredeld Nederlands kampioenschap show'

De strijd om de vlag op het onderdeel show in de Championshipdivisie werd vooraf door deelnemers zelf een beetje lacherig gekwalificeerd als het "Open Nederlands Showkampioenschap". Ook in de concertdivisie bij de harmonieorkesten stond in de beeldvorming vooraf de winnaar al vast. Met het gegeven dat het balletje ook in de muziekwereld wel eens raar kan rollen, had vrijwel niemand rekening gehouden.

Door de naweeën van corona en de onrustige situatie in de wereld zagen veel buitenlandse korpsen af van een trip naar Kerkrade. De Nederlandse afvaardiging bij de showwedstrijden in de Championshipdivisie had weinig te duchten van de buitenlandse concurrentie, was de teneur in de aanloop naar het WMC. Een pijnlijke miscalculatie. Terwijl de rookwolken boven het Parkstad Limburg Stadion letterlijk waren opgetrokken, beten alle Nederlandse coryfeeën op de finaledag van WMC22 hun tanden stuk op jeugdig Japans enthousiasme.

Speelplezier
Het slagwerkertje achter de pauken van de Nishihara High School slaat uit puur speelplezier zichzelf bijna van zijn stoel. Het enthousiasme spat er bij de jonge Aziaten met hun gedeukte en geblutste instrumenten vanaf. Spelvreugde is een wezenlijk onderdeel van muziek maken. En als dan ook nog alle loopfiguren tot in de perfectie worden uitgevoerd en er muzikaal heel weinig op aan te merken valt, is het voor de jury een fluitje van een cent om een keuze te maken. Zeker als ook nog enkele Nederlandse favorieten lang niet aan de hoge verwachtingen kunnen voldoen. Terwijl klasbakken als Advendo, Pasveer en in mindere mate K&G de vorm van de dag missen, wordt de Nishihara High School uit Japan tot groot enthousiasme van het neutrale publiek in het Parkstad Limburg Stadion gekroond tot de glorieuze winnaar van de meeste begeerde titel bij de mars- en showwedstrijden.

Consternatie
De verrassende ontknoping was overigens niet het enige dat voor consternatie zorgde in het Parkstad Limburg Stadion. Rond half vijf stegen boven de voetbalarena plotseling rookwolken op, die allengs steeds donkerder en dreigender werden. Op het dakterras van het aangrenzende Fletcher Hotel was brand ontstaan. Politie en brandweer sloegen meteen groot alarm. De mars- en showwedstrijden werden stilgelegd. Uit voorzorg werd de zuidtribune ontruimd. Met ruim twee uur vertraging kon het muzikale vuurwerk in het stadion weer worden hervat.

Chauvinisme
Voor chauvinisme was op de slotdag van het WMC sowieso geen plaats. Want ook in de hoogste klasse bij de harmonieorkesten ging de WMC-vlag mee de landsgrenzen over. De Koninklijke Harmonie van Thorn, de gedoodverfde favoriet voor de titel in de concertdivisie, voldeed weliswaar aan het muzikale verwachtingspatroon. Maar met concurrentie uit het buitenland was ook hier onvoldoende rekening gehouden. Terwijl de Bokken bleven steken op 96,63 punten, ging de zege met 97,23 punten (op alle onderdelen de hoogste score van het hele WMC) naar het Orquestra de Sopros da Academia de Artes de Chaves uit Portugal.

Feesten
Viel er voor Nederlands dan helemaal niets te feesten in het slotweekend? Oh jawel! De christelijke muziekvereniging Door Vriendschap Sterk Katwijk schreef met de monsterscore van 96,69 punten het kampioenschap op het onderdeel mars in de Championshipdivisie op haar naam. In de Worldivisie show ging de zege naar de Van Limburg Stirum Band uit Wezep. Drum- en showfanfare Advendo uit Sneek kon het kampioenschap op de marsparade in de Championshipdivisie op haar palmares bijschrijven. Een pleister op de wonde na de teleurstellende laatste plaats op het onderdeel show en de wegens tijdsoverschrijding verloren titel bij de jeugd.

Tekst: Frank Vergoossen/ Foto: Klankwijzer

Dit artikel is onafhankelijk van de KNMO geschreven door Frank Vergoossen in zijn hoedanigheid van redacteur van Klankwijzer. 

 

Gepubliceerd: 02 AUG 2022 - 07:43
Laatste update: 04 AUG 2022 - 21:13