Jarige EMM geeft cadeau aan fanfarewereld

Jarige EMM geeft cadeau aan fanfarewereld

Na Parrega, IJlst en Workum kon Oudega niet achterblijven om een muziekvereniging op te richten. Op 23 september 1898 kwamen 16 dorpelingen bijeen voor de oprichtingsvergadering van de christelijke muziekvereniging Eendracht Maakt Macht. 125 jaar later is de fanfare nog steeds een bruisende vereniging uit Oudega (Súdwest Fryslân).

De ledenvergadering had zich in 1898 uitgesproken voor de oprichting van een fanfarekorps. Maar dat was de dirigent kennelijk ontgaan. Hij kreeg opdracht van het bestuur om 17 muziekinstrumenten ‘naar keuze’ te bestellen. Toen de partij binnenkwam, bleken er drie klarinetten tussen te zitten. Zo startte fanfarekorps EMM onbedoeld als harmonie. De drie klarinetten werden enkele jaren later verkocht. Van het beschikbare geld werd een saxofoon aangeschaft. Eindelijk kon EMM als volwaardig fanfarekorps aan de slag.

Wedstrijdmentaliteit
Wie het wereldje een beetje volgt zal de naam Eendracht Maakt Macht regelmatig tegenkomen in de uitslagenlijstjes van concoursen en kampioenschappen. De wedstrijdmentaliteit zat er al vroeg in. Al in 1905 trad Oudega voor het eerst voor punten op. Sindsdien wordt EMM ook wel het puntenkorps genoemd. Bijna jaarlijks betreedt de fanfare het wedstrijdpodium. Meestal met veel succes. Volgens oud-dirigent Gerrit Heeringa (dirigent van 1978-1998) zit de ambitieuze instelling in het DNA van de bevolking. “IJdelheid en idealisme zijn karaktertrekken die in Oudega op straat liggen.” Maar ook bij lokale evenementen is EMM steevast van de partij. “EMM zorgt voor veel reuring in het dorp”, zegt penningmeester Margriet Dijkstra. “Naast de jaarlijkse concerten in MFC ‘t Joo en/of op het evenemententerrein in het centrum heeft de vereniging ook haar eigen acties in het dorp. Zoals de bloemetjesmarkt, de kerstmarkt en de ontbijtservice tijdens de paasdagen. Ook wordt de fanfare gevraagd bij diverse plaatselijke activiteiten. Wanneer er wat gevierd wordt in het dorp is EMM van de partij om voor de muzikale omlijsting te zorgen. Zo zorgt het korps voor samenhang in het dorp, want muziek verbindt.”

Netwerk
EMM is naast een actieve club ook en creatieve vereniging. Regelmatig wordt het lokale dorpshuis omgetoverd voor een complete theatershow. Het A-orkest telt 42 leden, het jeugdorkest 13 jeugdleden en de blazersklas 12 leerlingen. Daarnaast heeft de vereniging twee ereleden. “Jaarlijks worden de kinderen van groep 5 van de basisschool actief benaderd en geënthousiasmeerd om een muziekinstrument te gaan spelen. Dit levert tot op heden minimaal vijf nieuwe jeugdleden per jaar op. Ook plaatsen we vacatures op de website en benaderen we muzikanten vanuit ons netwerk om eens kennis te maken met onze vereniging. Als er van beide kanten een klik is, proberen we mensen aan onze vereniging te binden. Ook hieruit komen jaarlijks wel een of meerdere nieuwe leden voort.”

Missie
Muzikaliteit, verbinding, ambitie en sfeer zijn de sleutelwoorden in de missie van de vereniging. Margriet: “Muzikaliteit is de belangrijkste reden van ons bestaansrecht als vereniging. Daarbij hebben wij de ambitie dat op een zo hoog mogelijk niveau te doen. Dit doen we vanuit verbinding. Als leden onderling, maar ook voor het dorp Oudega-SWF en in de regio. Dat kan alleen in een sfeer waarin de muzikanten zich thuis en betrokken voelen bij de vereniging.”

Jubileumconcert
Voor de viering van het jubileum heeft de vereniging een programma met allerlei muzikale hoogtepunten en andere feestelijke activiteiten samengesteld. Klapstuk is het jubileumconcert op 24 juni in Theater Sneek. Tijdens dit concert gaat de door de Oostenrijkse componist Thomas Doss geschreven compositieopdracht Elementum in première (zie omschrijving hieronder). Speciale gastartiest is musicalster, zanger en acteur René van Kooten. Kaarten zijn verkrijgbaar via https://www.emmoudega.nl/125jaar. 


Elementum
EMM gaf ter gelegenheid van het 125-jarig bestaansfeest de Oostenrijkse componist Thomas Doss opdracht om een werk te schrijven voor de eerste divisie sectie fanfare. In de compositie Elementum staan de vier natuurelementen aarde, water, wind en vuur centraal.
Het element Aarde ziet op het dorp Oudega. De vereniging is met haar 125 jaar rijke historie diep geworteld in het DNA van het dorp. Oudega is fraai gelegen in het Friese Merengebied in het zuidwesten van Friesland. Het dorp is omringd door water, meren en poelen. Net als water moet ook muziek stromen. Vandaar het element Water. Wind is eveneens een belangrijk aspect. Een zacht briesje, stevige wind of storm. Ook de blaasinstrumenten in de fanfare kunnen niet zonder. Het element vuur slaat op de passie voor de muziek bij de leden van de jubilerende vereniging.
EMM onderscheidt zich door haar fraaie spel van koraalmuziek. Vandaar dat Elementum een prachtig koraal bevat. Ook een zanggedeelte ontbreekt niet. De compositie is een cadeau van de jarige vereniging voor de fanfarewereld en leent zich voor diverse gelegenheden. EMM hoopt dat het werk een stimulans is voor het behoud van de fanfarebezetting in het algemeen en een boost geeft aan de ontwikkeling van EMM in het bijzonder.

Tekst: Onze redactie - Foto: Aanlevering EMM

Gepubliceerd: 07 JUN 2023 - 10:58
Laatste update: 20 JUN 2023 - 16:06