Jeugdmuziekkamp trekt weer naar Friesland

Jeugdmuziekkamp trekt weer naar Friesland

Vorig jaar lukte het de stichting Jeugd en Muziek om tussen alle lockdowns door toch nog een jeugdmuziekkamp te organiseren. Het verblijf in groepsaccommodatie Nijsingh in Appelscha is toen zo goed bevallen dat de organisatie dit jaar opnieuw naar Friesland trekt. Van 6 tot en met 13 augustus repeteren muzikanten uit heel Nederland onder leiding van Vincent Verhage een mooi programma in. En jij kunt daarbij zijn!

Jeugdmuziekkamp is een fantastische kampweek waarin je met leeftijdsgenoten in één week tijd een compleet concertprogramma instudeert met als doel om drie onvergetelijke concerten te geven. Uiteraard ontbreken sport, spel en ontspanning ook niet. Dus geef je nu op, want Jeugdmuziekkamp mag je gewoon niet missen!

De naam zegt het al, de kampweek is bedoeld voor 'jeugd'. De doelgroep bestaat globaal uit jonge muzikanten in de leeftijd van 11-25 jaar. Maar uiteraard zijn oudere muzikanten ook welkom om de jeugd te ondersteunen. Het is juist de mix tussen jong en oud die de formule van de kampweek zo sterk maakt. Het basisniveau voor deelname is muziekdiploma A, (maar het hebben van een muziekdiploma is niet vereist)

Jeugdmuziekkamp kent een intensief dagschema. Dat schema is nodig om in 1 week tijd een compleet concertprogramma in te kunnen studeren. Zo wordt er in blokken van 1,5 uur circa 8 uur per dag gerepeteerd. Daartussendoor is uiteraard ruimte voor sport, spel en ontspanning. De activiteiten naast het repeteren bestaan uit onder andere zeskamp, speurtocht, dropping, een quiz of thema-avond.

In 1981 nam de toen 24-jarige Aarlanderveense dirigent Danny Oosterman het initiatief om een jeugdkamp te organiseren. Danny, destijds dirigent van Crescendo Nieuwveen én DSS Aarlanderveen, zag in een jeugdkamp het ideale middel om jong talent te stimuleren. Door ze in een andere omgeving dan hun eigen orkest de basisbeginselen van het samenspelen bij te brengen wist hij veel jeugd aan de clubs te binden. Deze doelstelling, gecombineerd met een week vol leuke activiteiten, bleek al snel een gouden formule. De eerste editie van Jeugdmuziekkamp vond plaats in 1981 in Renesse. Na ruim 40 jaar staat het kamp nog steeds garant voor een week vol muziek en plezier. Neem eens een kijkje in het verleden en zie wie het kamporkest dirigeerden en waar het in al die jaren in Nederland, België en Duitsland te gast is geweest.

Wil je meer weten over dit kamp en wellicht ook meegaan? Ga naar www.jeugdmuziekkamp.nl.  Neem dan eens een kijkje op de mediapagina voor de leukste foto's en filmpjes van afgelopen jaren. Via de website kun je je ook opgeven.

Gepubliceerd: 22 APR 2022 - 20:46
Laatste update: 24 APR 2022 - 12:04