Jeugdplay-ins bieden kinderen een muzikale herinnering

Jeugdplay-ins bieden kinderen een muzikale herinnering

Jeugdcoach, inspirator en componist Ivo Kouwenhoven zet vanuit zijn muziekuitgeverij Himalaya Music Jeugd Play-ins op. Deze speeldagen zijn bedoeld om kinderen een podium, een muzikale ervaring en een muzikale herinnering te bieden. Woensdag 27 december is in IJlst de tiende edite van de Himalaya Jeugd Play-in. Inschrijving kan via: https://hmjpi.nl

Foto: Jacqueline Verhofstad

“De Himalaya Music Jeugd Play-ins heb ik opgezet om kinderen een podium, een muzikale ervaring en een muzikale herinnering te bieden”, legt Ivo uit. “Bij veel jeugdplay-ins spelen volwassenen mee om bepaalde partijen op te vullen, kinderen te ondersteunen en/of om het jeugdorkest ‘beter’ te laten klinken. Mijn jeugd play-ins zijn in dat opzicht anders. Er mogen alleen kinderen meedoen.”

Website
Voor de Himalaya Music Jeugd Play-ins is speciaal een website ontworpen waarbij kinderen zich individueel kunnen inschrijven. Aanmelden kan ook per groep. Er kan ook per groep worden ingeschreven. Voor het inschrijven ligt een belangrijke taak bij de secretaris, docent en jeugdorkestdirigent van een muziekvereniging om kinderen te attenderen dat er een jeugd play-in wordt georganiseerd. De kosten bedragen per kind 17,50 euro. Daarvan wordt de bladmuziek, de dirigent, consumpties en een gedeelte van de lunch uit bekostigd. “Mocht een kind om financiële redenen niet mee kunnen doen, laat ouders dan contact met me opnemen. Het zal niet gebeuren dat een kind aan de zijlijn blijft staan”, zegt Ivo.

Opzet
Elke Himalaya Music Jeugd Play-in heeft dezelfde opzet. Het begint om 10.00 uur en om 15.00 uur is de slotpresentatie waarin de kinderen laten zien wat ze die dag hebben geleerd en beleefd. De pauzes zijn net zo belangrijk als het repeteren. In de pauzes kunnen kinderen andere kinderen ontmoeten en ervaringen uitwisselen. Die sociale cohesie is zeer belangrijk voor het levendig houden van de blaasmuziek onder jongeren.

Dirigenten
Ivo: “Het dirigeren van een jeugdorkest is een vak apart waar ik al menig column over heb geschreven. Ook zit de muziekwereld te springen om nieuwe dirigenten. Om dat te combineren benader ik jonge talentvolle dirigenten om hen een kans te bieden om ervaring op te doen in het werken met kinderen tijdens de jeugd play-in en om ze meer naamsbekendheid te geven.”

Slotpresentatie
Het uiteindelijke ‘resultaat’ tijdens de slotpresentatie is totaal van ondergeschikt belang. De dirigent gaat met de kinderen op zoek naar de betekenis van de muzieknoot. Niemand weet waartoe dat proces zal leiden, maar juist dat maakt het orkest tot een eenheid en is niveauverschil niet aan de orde. Elk kind krijgt de ruimte om op zijn niveau mee te doen. “Kinderen ervaren dat het spelen in een jeugdplay-in-orkest een hele andere setting is dan het wekelijks repeteren met hun eigen jeugdorkest. Als kinderen aan het eind van de middag naar huis gaan met het gevoel ‘Ik was onderdeel van dit geheel’ dan is mijn missie geslaagd.”

Verenigingen
Om de Himalaya Music Jeugd Play-ins verder uit te kunnen zetten in Nederland en België gaat Ivo graag de samenwerking aan met muziekverenigingen die hun muziekgebouw en slagwerk beschikbaar willen stellen. Diverse muziekverenigingen die het belang van een jeugd play-in inzien en elk kind de ruimte willen bieden om zich muzikaal te ontwikkelen hebben zich al gemeld.

Informatie en inschrijving voor de play-in in IJlst kan via: https://hmjpi.nl

Verenigingen die interesse hebben om samen met Ivo een Himalaya Music Jeugd Play-ins te organiseren, kunnen contact opnemen via: info@himalayamusic.nl 

 

Wil je jouw concert of activiteit ook zo uitvoering belicht zien op het multimediale platform KNMO Klankwijzer? Informeer naar de mogelijkheden via redactie@klankwijzer.nl.

Gepubliceerd: 06 DEC 2023 - 08:42
Laatste update: 13 DEC 2023 - 07:49