JOF #50 in teken van Muziek verbindt

JOF #50 in teken van Muziek verbindt

Het Jeugdorkestenfestival (JOF) is niet meer weg te denken uit de Friese muziektraditie. Zaterdag 25 juni staat het evenement voor de vijftigste keer op de kalender. In de grote zaal van Stadsschouwburg De Harmonie in Leeuwarden presenteren negen jeugdorkesten een programma dat in het teken staat van Muziek verbindt.

Het JOF wil jeugd niet alleen een podium bieden om te spelen. Door er een thema aan te verbinden spoort de organisatie jongeren ook aan om creatief op zoek te gaan naar manieren om contact te maken met muziek: in het orkest, tussen de spelers en met het publiek. Zo komen ze erachter dat muziek werkelijk verbindt.

Plezier
Speciaal ter gelegenheid van het gouden jubileum schreef de Syrische Rani Elias de compositie Three pictures from my childhood. Zoals de titel al aangeeft bestaat het stuk uit drie delen: het eerste deel is een hymne uit de Syrisch-Orthodoxe kerk, het tweede deel is een Arabisch lied uit Libanon en tot slot een Armeense dans. Deelnemende orkesten worden uitgenodigd dit muziekstuk te spelen. Zij zijn vrij in de verdere invulling van het te spelen programma en in de presentatie. Dat kan bijvoorbeeld ook verkleed of met audiovisuele middelen. Een jury zal de jeugdorkesten beoordelen op muzikaliteit, presentatie en enthousiasme. Plezier maken staat voorop!
Het idee voor het JOF komt van Folkert Fennema, destijds dirigent van brassband Hosannah Leeuwarden. Hij wilde in 1967 een laagdrempelig festival organiseren zodat orkesten podiumervaring konden opdoen. De eerste festivals waren nog in kleiner verband of in combinatie met festivals voor seniorbands. Het vierde festival richtte zich al meer op de jeugd. Het format van het festival - podiumervaring opdoen door jonge muzikanten - werd een daverend succes. Het evenement heeft op verschillende locaties in Leeuwarden plaatsgevonden. Soms moest het programma vanwege het grote aantal deelnemers verdeeld worden over kleine en grote orkesten. In 2014 werd een samenwerking aangegaan met Keunstwurk, Yamaha en de Friese Poort. Door deze samenwerking was er naast het festival ook een nevenprogramma met workshops zoals de blazersklas van Yamaha en djembélessen van de Friese Poort. Keunstwurk was er met verschillende demonstraties en open repetities. Dat jaar werd voor het eerst de Folkert Fennemaprijs uitgereikt, als eerbetoon aan de oprichter van het festival. Deze prijs is voor het orkest dat zich het meest muzikaal presenteert, maar vooral ook het meeste enthousiasme aan de dag legt. De prijs wordt elk jaar gemaakt door een andere kunstenaar.

Samenwerking CityProms
In 2017 werd voor het eerst een samenwerking aangegaan met CityProms. Als gevolg hiervan is de locatie van het Jeugdorkestenfestival verplaatst naar Stadsschouwburg De Harmonie en het Wilhelminaplein in Leeuwarden. De deelnemende orkesten kunnen op deze prachtige locaties nog beter proeven aan het ‘grote’ concertgevoel. Ook op het gebied van podiumtechniek is veel mogelijk. Een jaar later pakte het JOF in samenwerking met CityProms nog groter uit. Het festival stond dat jaar in het teken van Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa. De brassband Youth Brass 2000 uit het Verenigd Koninkrijk gaf een lunchconcert en ook de Engelse euphoniumvirtuoos David Thornton verzorgde een optreden. De Italiaan Omar Tomassoni (eerste trompettist van het Concertgebouworkest) was gastsolist tijdens het lunchconcert.

Toekomst
Zo blijft het JOF zich in de loop van de jaren vernieuwen. Voor volgend jaar staan er nog grotere veranderingen op stapel. Dan vindt de eerste editie van FutureProms plaats. Het festijn wordt dan nog meer een dag voor en door jongeren. Met gave workshops, interessante masterclasses en inspirerende gastoptredens. Alle activiteiten staan dan in het teken van het thema Water. “Ons festival wil jongeren niet alleen laten spelen. We willen ook dat ze begrijpen en voelen wat het betekent om echt op te treden, als onderdeel van grote broer CityProms”, zegt Irma Kort, artistiek leider van CityProms. “En dat behelst veel samenwerking en een serieuze voorbereiding. Samen repeteren om een artistieke prestatie te leveren: dat is niet zo eenvoudig. Dan moet je een hecht team vormen. Je moet kunnen reflecteren en van een afstand kunnen kijken naar waar je mee bezig bent. Van samenwerken en meedoen in een orkest leer je nuttige levenslessen.” Irma vraagt de toekomstige deelnemers aan FutureProms om creativiteit en lef: “Onderzoek alle mogelijke manieren om contact te maken met je muziek. In het orkest, tussen de spelers en met je publiek. Dan kom je er samen achter dat het echt werkt: muziek verbindt!”

Programma
De 50e editie start zaterdag 25 juni om 10.00 uur. In het ochtendprogramma komen het schoolorkest van het christelijk gymnasium Beyers Naudé uit Leeuwarden, de Koperkids van brassband Apollo uit Grou, de Jouster Jeugdfanfare, jeugdorkest Wilhelmini van de christelijke muziekvereniging Wilhelmina uit Zuidhorn, Hosannah uit Leeuwarden en Pro Junior uit Gerkesklooster in actie. Om 13.15 uur verzorgt jongNBEnoord een concert. ’s Middags spelen opleidingsorkest Juliëtte uit Aduard, Jeugdorkest 050 uit Groningen en On the Move uit Sneek. Na de presentatie van 50 jaar JOF en de nieuwe format FutureProms spelen alle orkesten samen de jubileumcompositie Three pictures of my childhood van Rani Elias. Het Jeugdorkestenfestival wordt afgesloten met de prijsuitreiking. De driekoppige jury bestaat dit jaar uit Ivo Kouwenhoven, Renske Wijma en Karoun Baghoudarian. Net als in 2019 worden er ook dit jaar weer video-opnames gemaakt van de optredens.

Ga voor meer informatie over het JOF en de toekomstplannen naar: https://jeugdorkestenfestival.nl. 


Op de foto: Het Jeugdorkestenfestival is na vijftig edities niet meer weg te denken uit de Friese muziekwereld.

Gepubliceerd: 14 JUN 2022 - 13:32