Jonge Belgische componist in finale van EBBA

Jonge Belgische componist in finale van EBBA

De 20-jarige Belgische componist Lennert Van Laenen heeft met zijn werk Red Planet de finale gehaald van de 9e European Composers Competition van de European Brass Band Association (EBBA).

De twee andere finalisten zijn Dupertuis Gauthier (Zwitserland) met het werk Magdalena en Jack Ledger-Dowse (Engeland) met Ascension. De stukken worden op 2 mei tijdens de Europese brassbandkampioenschappen in Palanga (Litouwen) in première gebracht door de Cory Band onder leiding van Philip Harper.

Lennert van Laenen (°2004) start op zesjarige leeftijd met slagwerkles bij Walter van de Venne. Later komen daar marimbalessen bij, bij Chin Cheng Lin. Via het percussie-ensemble de Herleving Brussegem en Young Brassband Willebroek kwam hij in 2019 terecht bij Brassband Willebroek. In 2020 verscheen zijn eerste brassbandstuk en sindsdien schrijft hij voor brass.

Red Planet beschrijft een denkbeeldige reis naar de planeet Mars. De componist probeerde de emoties van dit avontuur en de adrenaline die ermee gepaard ging weer te geven. Grote contrasten in de muziek verbeelden de paradoxen van angst, opluchting en opwinding van de astronauten.

De finale van de European Composers Competition wordt donderdag 2 mei om 20.00 uur gespeeld door de Cory Band in de Palanga Concert Hall. Tijdens het concert wordt Cory bijgestaan ​​door de European Youth Brass Band, eveneens onder leiding van Philip Harper.

Gepubliceerd: 26 MAA 2024 - 11:26