Jonge talenten op podium met Marinierskapel

Jonge talenten op podium met Marinierskapel

In de successerie Concert van de Week richt KNMO Klankwijzer de schijnwerper op concerten, presentaties en manifestaties met een opvallende artistieke invulling of een bijzondere aanleiding. In deze aflevering zoomen we in op het concert van de Marinierskapel der Koninklijke Marine met als solisten talenten van Classic Young Masters, op 9 november in de Concertzaal in Tilburg.

Classic Young Masters (CYM) is een Nederlandse organisatie waar jonge talentvolle musici zich kunnen ontwikkelen. Om de jonge talenten de mogelijkheid te bieden ervaring op te doen met een professioneel orkest organiseert CYM een concert in samenwerking met de Marinierskapel der Koninklijke Marine.

Wereldpremière
Voor de eerste editie is een mooi programma samengesteld met een heuse wereldpremière van Classic Young Master-talent 2017 Pelle van Esch. De jonge trombonist schreef het werk Onbegrip. Zelf zegt hij over deze compositie: “De titel van het werk zit hem enerzijds in het feit dat je niet direct begrijpt hoe de onsamenhangende motieven toch een eenheid vormen. Uiteraard kunnen we hier ook een maatschappelijk thema aan hangen, want er gebeuren op dit moment heel veel dingen die wij niet begrijpen. In het begin zal iedereen dit wel herkennen in de compositie, maar wanneer dit werk zich verder ontwikkelt ontstaat er steeds meer begrip.” Saillant is dat Pelle van zichzelf zegt dat hij ook vaak niet begrijpt wat hij aan het doen is tijdens het componeren.

De tweede solist is de saxofonist Julian van der Linden. Hij werd in 2018 verkozen tot Classic Young Master en heeft zich inmiddels ontwikkeld tot een veelzijdig musicus. Hij schuwt nooit een experiment en is altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen. In het werk voor altsaxofoon en orkest Fantasia van Claude T. Smith is dit dan ook goed te horen. Julian maakt zijn debuut als solist tijdens dit concert met de Marinierskapel der Koninklijke Marine.

De pianiste Yang Yang Cai is evenals Pelle een talent uit 2017 en heeft deelgenomen aan het begeleidingstraject bij Classic Young Masters. Inmiddels heeft Yang Yang diverse recitals en concerten op haar naam staan. Ze trad op in onder meer het Amsterdamse Concertgebouw en het Muziekgebouw aan ’t IJ, was te gast op het Grachtenfestival en was op televisie te zien bij Paul Witteman. Eind 2021 presenteerde ze haar eerste cd. Yang Yang treedt voor het eerst op met dit bijzondere orkest, met het pianoconcert van Stravinsky voor blazers en piano.

Naast de werken met de jonge solisten speelt de Marinierskapel nog werken van Maslanka, Wagner en Stravinsky.

Achtergrond
Stichting Classic Young Masters (CYM) is opgericht in 2012 en richt zich op het scouten en coachen van talentvolle jonge musici die zich graag willen ontwikkelen tot professioneel musicus en is daarmee uniek in Nederland. Van musiceren méér maken dan een hobby, vraagt naast de ontwikkeling van muzikale vaardigheden ook de ontwikkeling van andere competenties zonder het plezier en de passie te verliezen. Bovendien is het belangrijk ondersteund te worden in de keuze waar men zal gaan studeren.

Doel
Classic Young Masters (CYM) scout en begeleidt jonge (12-21 jaar) zeer getalenteerde en gepassioneerde klassieke musici. Voor velen van hen is de wereld van de professionele kunst en cultuur (nog) onbekend terrein. CYM maakt deze leerlingen wegwijs en geeft advies op maat om te helpen met de juiste keuze en ontwikkeling. Dit alles natuurlijk met als doel om hen uiteindelijk tot bloei te laten komen in de (inter)nationale muziekwereld.
Programma
Het programma van Classic Young Masters omvat bewust:
• Individuele begeleiding in een besloten traject van twee jaren met persoonlijke betrokkenheid bij het talent, de ouders en de docenten via de inbreng van kennis en ervaring van deskundige mentoren op tal van fysieke en geestelijke terreinen;
• Groepsbegeleiding gedurende twee jaren via workshops, masterclasses, concertmogelijkheden en samenwerking op andere kunst- en cultuurterreinen.

De Stichting is in 2012 opgericht door Maria Croese. Meer informatie: https://www.classicyoungmasters.nl

Kerngegevens
Talentconcert Classic Young Masters i.s.m. de Marinierskapel der Koninklijke Marine met als solisten Pelle van Esch (bastrombone), Julian van der Linden (altsaxofoon) en Yang Yang Cai (piano) | woensdag 9 november, 20.00 uur | Concertzaal Tilburg | Kaarten: klik HIER.

Op de foto: Julian van der Linden. 

Foto©️: Aanlevering Classic Young Masters

Gepubliceerd: 11 OKT 2022 - 15:39