Jos Schroevers volgt Björn Bus op in Kaalheide

Jos Schroevers volgt Björn Bus op in Kaalheide

Jos Schroevers is de nieuwe dirigent van harmonie Sint Jozef Kaalheide. De 43-jarige Brabander volgt Björn Bus op, die zondag tijdens het concertconcours in Veldhoven met een eerste prijs met lof der jury na tien jaar afscheid nam bij het Kerkraadse orkest.

Het orkest maakte eerder dit jaar al bekend dat de samenwerking met Björn Bus na het concertconcours in Veldhoven zou eindigen, omdat Bus het dirigentschap niet langer kan combineren met zijn werkzaamheden als artistiek manager van het Wereld Muziek Concours. Het fraaie concoursresultaat in Veldhoven vormt een mooi slotakkoord van een succesvolle samenwerking tussen orkest en dirigent, die bijna tien jaar heeft geduurd.

Eerder dit jaar is de selectieprocedure voor de nieuwe dirigent gestart en deze werd al voor de zomervakantie afgerond. Het orkest heeft de 43-jarige Jos Schroevers uit Bavel (NB) tot nieuwe dirigent benoemd. Schroevers zal op vrijdag 6 december voor het eerst de repetitie bij Kaalheide leiden.
Voorzitter Roger Weerts van Harmonie St. Jozef Kaalheide is verheugd over de benoeming van Schroevers. “De afgelopen jaren heeft het orkest onder leiding van Björn Bus muzikaal behoorlijke stappen vooruit gezet en wij denken in de persoon van Jos Schroevers een dirigent te hebben gevonden met wie wij kunnen voortgaan op de ingeslagen weg. Jos heeft bovendien de nodige ervaring in de symfonische wereld en daar verwachten wij als symfonisch blaasorkest de vruchten van te kunnen plukken. Wij zien erg uit naar de samenwerking met onze nieuwe dirigent!”

Ook de kersverse nieuwe dirigent Jos Schroevers heeft zin in de nieuwe uitdaging bij Kaalheide:
“Sinds het eerste gesprek met een delegatie van het bestuur heb ik al een heel goed gevoel om als nieuwe dirigent aan de slag te gaan bij St. Jozef. Uiteraard heeft het orkest een prima DNA vanuit de geschiedenis en ik weet ook dat mijn voorganger Björn Bus goed werk heeft verricht. Het orkest heeft ontzettend veel mogelijkheden en die zullen we dan ook zoveel mogelijk gaan benutten met interessante concerten en projecten. We zijn achter de schermen natuurlijk al enige tijd bezig om in het nieuwe seizoen mooie concerten te gaan geven. Ik merk dat de basisorganisatie van het orkest goed op orde is en dat geeft een ontzettend goed gevoel. Dan kan je als dirigent daadwerkelijk de focus leggen op de muzikale inhoud en het verder ontwikkelen van dit prachtige orkest.”

Jos Schroevers is geen onbekende in de muziekwereld. In 2011 won hij de prestigieuze Nederlandse Dirigentenprijs van het Kersjesfonds. Schroevers gaf onder andere gastdirecties bij de Philharmonie Zuid-Nederland, het Residentie Orkest, het Gelders Orkest, het Rotterdams Philharmonisch Orkest en de Marinierskapel der Koninklijke Marine. Op dit moment is hij is onder andere dirigent van Sophia’s Vereeniging Loon op Zand, waar hij in januari 2016 de onlangs overleden Heinz Friesen opvolgde. Met dit orkest werd hij vorig jaar tijdens het concertconcours in Enschede winnaar in de Concertdivisie.

Harmonie St. Jozef Kaalheide maakt zich samen met Jos Schroevers op voor het jaar 2020 met een aantal interessante muzikale uitdagingen, waaronder het Oranjeconcert op Koningsdag in het Parkstad Limburg Theater Kerkrade. In het najaar hoopt men een concert te kunnen verzorgen in de Concertserie Verrassende Ontmoetingen in de Concertzaal van Theaters Tilburg.

Sint Jozef nam afgelopen zondag met succes deel aan het concertconcours in Theater De Schalm in Veldhoven. Het orkest behaalde in de eerste divisie 91,42 punten, goed voor een eerste prijs met lof der jury. Dit concours was het laatste wapenfeit van Björn Bus bij Sint Jozef Kaalheide.

KNMO Klankwijzer is het NU.nl van de instrumentale amateurmuziek. Schrijf je hieronder (oranje balk) in voor de gratis nieuwsbrief en je ontvangt ook de digitale nieuwskrant automatisch in je mailbox. Of like: https://www.facebook.com/klankwijzer

Gepubliceerd: 26 NOV 2019 - 15:00
Laatste update: 26 NOV 2019 - 15:05