Jos van de Braak laat ‘kindje’ OrkestZuid na vijftien jaar los

Jos van de Braak laat ‘kindje’ OrkestZuid na vijftien jaar los

“Na vijftien jaar lijkt het me goed om ‘het kind’ los te laten en ruimte te geven zichzelf verder te ontwikkelen.” Dat zegt dirigent Jos van de Braak (64) over zijn besluit om afscheid te nemen als dirigent van het door hem opgerichte OrkestZUID.

De in Thorn geboren musicus wil langzamerhand op andere manieren van het leven gaan genieten. In zijn lange carrière als dirigent leidde hij harmonieorkesten in Thorn, Schinveld, Heer, Maasbracht, Meijel, Simpelveld, Welten, Bocholtz, Beek en Donk, Loon op Zand en Eindhoven. “Na 45 jaar dirigeren is het tijd om het wat rustiger aan te gaan doen, temeer ik ook nog steeds actief ben voor Baton Music. Altijd heb ik het pad om voor het allerbeste te gaan en de muziek centraal te stellen kunnen volgen zoals me dat in Thorn (bij harmonie Sint Michaël, red.) geleerd is. Dat stemt tevreden en dankbaar.”

Van de Braak richtte het projectorkest in 2008 op vanuit de overtuiging dat het mogelijk moest zijn om met symfonische blaasmuziek op artistiek hoog niveau een breed publiek te bereiken. In die missie is hij prima geslaagd. “Dat een nieuw orkest in vijftien jaar tot zo'n niveau is gekomen, geeft veel voldoening. Het is nu ook een goed moment om afscheid te nemen. Het afgelopen jaar was met de uitvoering van de Alpensinfonie en een schitterend kerstconcert met bariton Raoul Steffani artistiek het beste wat we samen gedaan hebben.”

Het afscheid van OrkestZUID betekent niet dat hij de baton voorgoed aan de wilgen hangt. Momenteel is hij aan het werk als (interim) dirigent bij het studentenorkest Auletes van de TUe Eindhoven.

Foto©️: Connie Sinteur

Gepubliceerd: 10 FEB 2023 - 14:26