Jubilerende Harmonie Oosterbeek speelt The Armed Man

Jubilerende Harmonie Oosterbeek speelt The Armed Man

De Koninklijke Harmonie Oosterbeek trapt de viering van het 125-jarig bestaan komend weekeinde af met twee uitvoeringen van het Concert voor de Vrede.

Het is meteen ook het eerste concert dat het symfonisch blaasorkest geeft na een lange stilte vanwege de coronabeperkingen. “Het is niet zomaar een simpel concert om weer even te wennen aan het samenspelen, maar meteen een groots opgezet project met diverse organisatorische uitdagingen”, legt voorzitter Corné van der Duijn Schouten uit. “Het concert wordt uitgevoerd in samenwerking met Toonkunstkoor Wageningen en diverse professionele solisten. Dit vergt een goede voorbereiding met diverse gezamenlijke repetities en extra repetitiedagen.”

Airborne
Tijdens de twee concerten zal het orkest onder andere het werk The Armed Man – A Mass for Peace van Karl Jenkins uitvoeren. De componist droeg dit wereldberoemde muziekstuk over oorlog en vrede op aan de slachtoffers van de Kosovo-crisis, die plaatsvond terwijl hij aan zijn compositie werkte. Omdat de KHO al jaren een grote rol speelt in de Airborne-herdenkingen (vanaf het begin verzorgt het orkest de muzikale omlijsting tijdens de indrukwekkende herdenkingen op de Airborne War Cemetery) past dit werk perfect in de traditie van de vereniging en de historie van Oosterbeek. Dat is één van de redenen geweest om het werk tijdens het jubileumjaar van de vereniging op de lessenaar te zetten. Dat het project zo’n actuele impact zou krijgen, hadden het bestuur en muzikanten van de jubilerende vereniging toen ze met de voorbereidingen begonnen niet kunnen bedenken. Muziek, zang en filmbeelden vertellen het verhaal over wat onze vrijheid heeft gekost en hoe belangrijk het is deze te behouden. De teksten gaan over oorlog en geweld en de gevolgen hiervan. Maar ook over het brengen van hoop en duurzame vrede. Dat dat niet vanzelfsprekend is, realiseren we ons tegenwoordig maar al te goed. The Armed Man – A Mass for Peace is een krachtig statement tégen oorlog en vóór vrede!

Opera
De repetities zijn inmiddels in volle gang. Onder leiding van dirigent Jurgen Nab (KHO) en Hans de Wilde (Toonkunstkoor Wageningen) worden orkest en koor klaargestoomd voor de twee uitvoeringen. De eerste is zaterdagavond 14 mei om 20.00 uur in de Vredebergkerk te Oosterbeek. Zondagmiddag 22 mei is om 15.30 uur in theater Junushoff te Wageningen het tweede concert. Naast het 13-delige hoofdwerk The Armed Man voeren orkest en koor vier delen uit de opera Cavalleria Rusticana uit. Deze opera is geschreven door Pietro Mascagni. De première vond op 17 mei 1890 plaats in Rome. Liefde, jaloezie en moord vormen de belangrijkste ingrediënten van deze opera. Het verhaal draait rond een overspelige echtgenoot, die aan het eind door zijn rivaal in een duel wordt gedood. Ongetemde Siciliaanse passie staat in scherp contrast met diepe gelovigheid. De haast symfonische intermezzi zorgen voor rustpunten in het werk. De professionele solisten die aan de concerten meewerken zijn mezzosopraan Deirdre Angenent en tenor Leon van Liere.

Kaarten kosten beide keren 20 euro per stuk. In Oosterbeek is dit inclusief een consumptie in de pauze. Kaarten voor de uitvoering in Oosterbeek op 14 mei zijn te verkrijgen via de website van de KHO: www.harmonie-oosterbeek.nl/kaartverkoop. Kaarten voor de voorstelling in Wageningen op 22 mei zijn verkrijgbaar via: https://toonkunst-wageningen.nl/kaartverkoop/

Foto: Harmonie Oosterbeek en Toonkunstkoor Wageningen repeteren voor het Concert voor de Vrede.

Foto: Facebook Harmonie Oosterbeek

Gepubliceerd: 10 MEI 2022 - 12:36
Laatste update: 11 MEI 2022 - 12:29