Jubileum Joop Boerstoel met première en West Side Story

Jubileum Joop Boerstoel met première en West Side Story

In de successerie Concert van de Week richt KNMO Klankwijzer de schijnwerper op concerten, presentaties en manifestaties met een opvallende artistieke invulling of een bijzondere aanleiding. In deze aflevering aandacht voor Spotlights on West Side Story waarmee het Symfonisch Blaasorkest Gaanderen zaterdag in theater Amphion in Doetinchem het zilveren jubileum van dirigent Joop Boerstoel extra cachet geeft.

Tekst: Onze redactie - Foto: Lenneke Lingmont

Als je als dirigent al een kwart eeuw bij een vereniging op de bok staat, zul je onderhand wel een aardige staat van dienst hebben opgebouwd. “Dat klopt ook”, zegt voorzitter Wim Papperse. “Vanaf het eerste uur heeft Joop zich enorm ingezet en dat heeft veel opgeleverd.” Papperse noemt voor de vuist weg een hele riedel verdiensten van Joop Boerstoel voor het Symfonisch Blaasorkest Gaanderen op. “Het orkest is in staat om in een relatief kort tijdsbestek een kwalitatief nieuw programma in te studeren. Dat leidt ertoe dat we gemiddeld maar liefst vier tot zes concerten per jaar geven, met verschillende programmeringen. Onder en mede door Joop als artistieke leider weten we met onze optredens telkens 400 tot 800 bezoekers te trekken. De concerten hebben vaak een bepaald thema en/of doel. Zo gaven we enkele jaren geleden een benefietconcert voor 3FM Serious Request in een vrijwel uitverkochte zaal van de schouwburg in Doetinchem.”

Motivator
Papperse schetst Boerstoel als een dirigent die altijd in is voor vernieuwing en originaliteit. Behalve als motivator en stimulator, komen ook de ideeën daarvoor van hemzelf. Papperse: “Dat doet hij overigens zonder - figuurlijk gezegd - te ver voor de muziek uit te gaan. Mede door hem hebben we met tal van solisten van naam samengewerkt, zoals Cor Bakker, Paul de Leeuw, Steven Mead, Wibi Soerjadi, Joke de Kruijf, Hermine Deurloo, Bert van de Brink, Eddy Vanoosthuyse en Jos Jansen. Zijn kennis en kunde, maar ook zijn stijl en uitstraling, vergroten de aantrekkingskracht van potentiële leden van buitenaf.” Ook op het concourspodium haalt Gaanderen onder leiding van Joop Boerstoel al vele jaren klinkende resultaten.

Inspiratiebron
Maar niet alleen als muzikaal leider, maar in sociaal en educatief opzicht is Boerstoel voor Symfonisch Blaasorkest Gaanderen een inspiratiebron. “Joop is een verenigingsman in hart en nieren”, zegt Papperse. “Terwijl hij als professional de wereld rondreist voor onder andere congressen, workshops, concerten en bestuurlijke activiteiten, blijft hij juist ook lokaal en regionaal zeer actief en betrokken.” De verdiensten van Joop Boerstoel zijn ook bij de gemeente Doetinchem bekend. In 2018 ontving Joop uit handen van burgemeester Marc Boumans de zilveren  eremedaille van de gemeente Doetinchem behorende bij het ereburgerschap.

Highlights
Voor het Symfonisch Blaasorkest Gaanderen alle reden dus om zijn dirigent bij zijn zilveren jubileum eens extra voor het voetlicht te halen. Dat gebeurt zaterdag in Amphion in Doetinchem met het concert Spotlights on West Side Story. In de concertante versie komen alle highlights uit het meesterwerk van componist Leonard Bernstein en tekstschrijver Stephen Sondheim voorbij. Het verhaal over de rivaliserende bendes de Jets en de Sharks en de verboden liefde tussen Tony en Maria wordt vertolkt met vocale inbreng van zes zangsolisten. Zo wordt de rol van Maria gezongen door musicalster Joke de Kruijf, terwijl Rutger de Vries (onder andere winnaar van het tv-programma Una Voce Particolare) de rol van Tony voor zijn rekening neemt. Verder vocale rollen worden vertolkt door de regionale artiesten Belinda Kamps, Marieke Visser, Elène Vaye en Martje van de Kamp. Marlies Claasen neemt het publiek als verteller van song naar song mee door het verhaal.

Première
Ter gelegenheid van zijn zilveren jubileum heeft Joop Boerstoel aan zijn bevriende componist Jan Bosveld gevraagd een passend werk voor deze gelegenheid te schrijven. Dat heeft geresulteerd in het stuk JuBilee for Winds. Bosveld zal zaterdag zelf bij de première aanwezig zijn.

Spotlights on West Side Story | Symfonisch Blaasorkest Gaanderen o.l.v.  Joop Boerstoel | zaterdag 18 november, 20.00 uur | Theater Amphion Doetinchem | kaarten: klik HIER.

Foto: Spotlights on West Side Story staat in het teken van het zilveren jubileum van dirigent Joop Boerstoel.

TIP: WIL JE JOUW CONCERT OF ACTIVITEIT OOK OP DEZE MANIER BELICHT ZIEN, INFORMEER NAAR DE MOGELIJKHEDEN VIA REDACTIE@KLANKWIJZER.NL 

Gepubliceerd: 14 NOV 2023 - 20:38
Laatste update: 17 NOV 2023 - 20:13