Judas in de hoofdrol van Passion

Judas in de hoofdrol van Passion

In de successerie Concert van de Week richt KNMO Klankwijzer de schijnwerper op concerten, presentaties en manifestaties met een opvallende artistieke invulling of een bijzondere aanleiding. In deze aflevering aandacht voor Music with Passion 2023, waarin percussiegroep Zinvol Geweld uit Neer komend weekeinde een bijzondere versie van het lijdensverhaal verklankt.

Een nieuw verhaal. Een nieuwe vertoning. Nu met Judas in een hoofdrol. In een traditie van jaren hoorden wij het authentieke lijdensverhaal van Jezus uit de bijbel. Het verhaal der verhalen in woord en muziek. In deze nieuwe versie zijn Judas en ook Jezus zelf aan het woord. Music with Passion 2023 laat de worsteling zien die Judas doormaakte met het fenomeen Jezus. Wat ging er in hem om? Waarom kwam hij tot bepaalde keuzes? In een aangenaam verwarmde en schitterend verlichtte Martinuskerk in Neer vertolken Percussiegroep Zinvol Geweld, Gemengd Koor Vocante en tenor Eric Reddet komend weekend dit bijzondere verhaal.

Actueel
Daarnaast laat de verteller ons horen dat het lijdensverhaal vele elementen kent die ook in 2023 nog steeds actueel zijn. Strijd om macht, zoals Rusland dat Oekraïne binnenviel. En is luxe nog veroorloofd in tijden van energiecrisis? Zoals Maria Magdalena die met dure olie het gezicht van Jezus verzorgde? Of wanneer verlies je het vertrouwen in iemand die je blindelings volgde? Die je een betere wereld beloofde?

Hoofdrol
Percussiegroep Zinvol Geweld onder leiding van Sjoerd Ceelen speelt de muzikale hoofdrol, samen met Gemengd Koor Vocante onder leiding van Ruud Geelen en tenor Eric Reddet, bekend van de Platin Tenors van André Rieu. Het combo bestaat uit basgitaar en toetsen. De rollen worden vertolkt door Mella Klaessen, Michiel Hendriks en Loes Lijssen. De algehele muzikale leiding is in handen van Sjoerd Ceelen. Roel Verheggen is verantwoordelijk voor het script en de regie.

Filmmuziek
Door de opvoering van Judas als 'hoofdrolspeler' in deze versie kom je ook bij een andere soort muziek terecht. Het is toch wat meer duister, donker, gebaseerd op het verraad. Voor dit soort intense muziek leent zich een percussiegroep met hun klanken en energieke spel erg goed. De muziek is een mix van filmmuziek (onder andere van Hans Zimmer en Danny Elfman) en popmuziek (Michael Jackson en Robbie Williams), aangevuld met passende koormuziek en een kans voor de tenorsolist om zich te etaleren. Speciaal door Sjoerd Ceelen gearrangeerd voor Music with Passion is onder andere filmmuziek uit Angels & Demons en The Godfather. Ook zal muziek uit de tv-versie van de Passion waarbij Jeroen van Koningsbrugge in de rol van Judas kroop, voorbijkomen. Per avond zijn er 250 zitplaatsen. Deze bevinden zich vrij naar keuze in het middenschip van de aangenaam verwarmde kerk. Alle plaatsen hebben een goed zicht op het podium.

Music with Passion 2023, The Heartbeat of Judas door percussiegroep Zinvol Geweld, Gemengd Koor Vocante en tenor Eric Reddet | zaterdag 1 en zondag 2 april, 20.00 uur | Martinuskerk Neer | kaarten: reserveringen@muziekplein.eu 

Foto: De Martinuskerk in Neer was al vaker het decor voor een muzikale uitvoering van het passieverhaal.

Gepubliceerd: 29 MAA 2023 - 09:22