Juliana eert Almense kerkklokken

Juliana eert Almense kerkklokken

De Almense kerkklokken geven al ruim 375 jaren trouw hun boodschap door aan de bevolking. De twee bronzen klokken zijn in 1645 gegoten door de klokkengieter Franciscus Hemony. Maandag 6 juni brengt muziekvereniging Juliana met de première van Hout, koper, brons en staal een bijzonder eerbetoon aan de Almense klokken.

In deze compositie wordt de zachte harmonische muziek van de houten en koperen blaasinstrumenten gecombineerd met de dragende toon van de bronzen kerkklokken en het stalen aambeeld van de dorpssmid. Het stuk geeft op muzikale wijze de rol van de kerkklokken in het leven van alledag weer. Een universeel gegeven dat herkenbaar is in vele dorpen en steden. Carl Wittrock schreef Hout, koper, brons en staal in opdracht van muziekvereniging Juliana uit Almen.

Sinds jaar en dag worden de kerkklokken geluid om een boodschap over te brengen aan de dorpsgemeenschap in Almen. Om de hele en halve uren aan te duiden, de mensen op te roepen voor de wekelijkse kerkdienst, een overlijden kenbaar te maken, een huwelijksdienst aan te kondigen, of het Almense school- en volksfeest in te luiden. Vaak valt het geluid van de klokken samen met omgevingsgeluiden in en rond het dorp, zoals het gebrom van tractoren, de langsrijdende trein in de verte, kinderstemmen op het plein, een ronkende motorfiets of vogelgeluiden.

Redenen genoeg voor de plaatselijke muziekvereniging Juliana om de Almense klokken te eren met een compositie voor kerkklokken en harmonieorkest. Volgens de vereniging is er waarschijnlijk nog niet eerder een muziekstuk geschreven waarin kerkklokken en een harmonieorkest samen klinken.

De première is maandag 6 juni (Tweede Pinksterdag) tijdens een buitenconcert op het Dorpsplein in Almen. Aanvang: 15.00 uur. Toegang: gratis.

Op de foto: Componist Carl Wittrock (rechts) geeft tekst en uitleg over zijn compositie.

Gepubliceerd: 24 MEI 2022 - 10:35