Juliana en Phileutonia delen podium in Verrassende Ontmoetingen

Juliana en Phileutonia delen podium in Verrassende Ontmoetingen

Blaasmuzieklefhebbers kunnen zaterdag 7 oktober hun hart ophalen tijdens het Herfstconcert in de serie Verrassende Ontmoetingen in Theater De Schalm in Veldhoven. Twee jubilerende harmonieorkesten, Prinses Juliana uit Klaaswaal en Phileutonia uit Eindhoven, trakteren het publiek op een programma vol muzikale contrasten en verbindingen.

Tekst: Onze redactie - Foto: Aanlevering Verrassende Ontmoetingen

Prinses Juliana, dat dit jaar haar 110-jarig bestaan viert, laat u een mooi Latijns-Amerikaans en Amerikaans programma horen onder leiding van Xavier Scheepers. Het orkest opent met Las Aventuras del Principito van Ferrer Ferran, een kleurrijke en avontuurlijke compositie gebaseerd op het beroemde boek De Kleine Prins van Antoine de Saint-Exupéry. Daarna speelt Prinses Juliana Joropo in een arrangement van Johan de Meij, een levendig en ritmisch werk dat de Venezolaanse volksdans Joropo weerspiegelt. In Godspeed van de Amerikaanse componist Stephen Melillo speelt de samenhang van muziek en wiskunde een grote rol. Het werk is geschreven als filmmuziek voor de korte film 12:01 PM die in 1991 werd genomineerd voor een Oscar. Make Our Garden Grow, van Leonard Bernstein in een arrangement van C. Grundman, is het finalelied uit de musical-operette Candide, die gebaseerd is op de novelle van Voltaire uit 1759. Als laatste compositie laat Prinses Juliana The Promise of Living van Aaron Copland horen. Deze compositie uit de opera The Tender Land uit 1954 is geïnspireerd op beelden van Let Us Now Praise Famous Men van James Agee.

Victoriaans tijdperk
Na de pauze is het podium voor Koninklijke Harmonie Phileutonia uit Eindhoven, die onder leiding staat van Robbert Vos. Deze harmonie is in 1883 opgericht en viert dit jaar haar 140-jarig bestaan. Het orkest bestaat uit meer dan 70 ambitieuze musici en speelt in de eerste divisie van de KNMO. Harmonie Phileutonia heeft haar programma de titel Phileutonia goes Steampunk gegeven en neemt u mee naar een fictieve alternatieve geschiedenis met opmerkelijke personages die in het Victoriaanse tijdperk leven. Het orkest begint met Urban Light van de Amerikaanse componist James M. David, een briljante weergave van kleuren, dynamiek en ritmische lagen die is geïnspireerd op het iconische kunstwerk Urban Light in Los Angeles. Het tweede werk is de vierdelige Steampunk Suite van Erika Svanoe, die verwijst naar bekende figuren als Charles Ives, Marie Curie, H.G. Wells, Jules Verne, P.T. Barnum en Nikola Tesla. Het leent van populaire muziek uit die tijd, zoals de cakewalk, een mars, een wals en het liedje Daisy Bell. Het derde werk maakt een link naar de steampunk zoals deze vooral in de Japanse animatie- en tekenfilms voorkomt. De film Princess Mononoke werd uitgebracht in 1997 en toont de botsing tussen de natuurlijke wereld en haar oude goden, met de opkomst van de mens en het begin van de moderne beschaving. Tenslotte zal Phileutonia het indrukwekkende werk Ghost Train van Eric Whitacre spelen. De legende van de Ghost Train, een bovennatuurlijke machine die uit de nacht brult door vergeten steden en lege ravijnen, is diepgeworteld in de Amerikaanse en Japanse folklore, en het was deze geest die de componist probeerde vast te leggen.

Herfstconcert Verrassende Ontmoetingen door Harmonie Prinses Juliana Klaaswaal en de Koninklijke Harmonie Phileutonia Eindhoven | zaterdag 7 oktober 2023, 20.00 uur | Theater De Schalm Veldhoven | Kaarten: klik HIER

Op de foto: Prinses Juliana uit Klaaswaal verzorgt samen met Phlieutonia Eindhoven het herfstconcert in Verrassende Ontmoetingen.

Gepubliceerd: 27 SEP 2023 - 09:24
Laatste update: 02 OKT 2023 - 08:30