Juni: SMP-maand

Juni: SMP-maand

Juni is de maand van de kampioenschappen van de KNMO-doelgroep Show, Mars, Percussie (SMP). Drie zaterdagen op rij laten korpsen en solisten hun talenten zien en horen op het gebied van mars, show en percussie.

De eerste titelstrijd is op 10 juni in Maarheeze, waar het Nederlands Kampioenschap voor solisten en kleine ensembles wordt gehouden. Op het podium verschijnen 63 deelnemers die zich hebben gekwalificeerd tijdens de provinciale concoursen eerder dit jaar. Het programma begint om 10.00 uur in het theater De Smeltkroes en duurt tot ongeveer 15.30 uur.

Mars en Show
Een week later, op 17 juni, vindt het Nederlands Kampioenschap Mars en Show plaats in Hasselt. Op het sportpark ’t Hoenbroeck strijden acht verenigingen om de titels. In de Starklasse Mars komt St. Cecilia uit Zegge in actie. Daarna is het de beurt aan Concordia uit Overdinkel, Pasveer uit Leeuwarden, Drumband Hasselts fanfare uit Hasselt en Excelsior uit Losser. Zij nemen allen deel aan het onderdeel Mars in de Championshipklasse. Er worden twee parcoursen uitgezet, namelijk het parcours volgens het Nationaal reglement Mars van de KNMO en het WMC Marsparcours. De deelnemers geven van tevoren aan welk parcours zij lopen. Op het onderdeel Show komen drie deelnemers uit. Uit de gemeente Waadhoeke neemt Door Samenwerking Groot (DSG), een fusie van drie verenigingen uit Friesland (CMH-Menaldum, Concordia Sexbierum en Oranje Minnertsga), het in de Starklasse op tegen Beatrix uit Hilversum. Het korps, dat pas sinds 1 januari bestaat, debuteert in wedstrijdverband. Ook Beatrix is na vele jaren weer terug op het NK. Jubal uit Dordrecht komt uit in de Championshipklasse. Het kampioenschap begint om 12.30 uur en wordt afgesloten met een gastoptreden van het Kamper Trompetterkorps.

Jeugdkorpsen
Het laatste kampioenschap van de maand juni is op 24 juni in Huizen, waar het Nederlands Kampioenschap Mars en Show voor jeugdkorpsen wordt gehouden. Dit is de derde keer dat dit evenement wordt georganiseerd en dit jaar doen er negen jeugdkorpsen mee die samen elf optredens verzorgen. Op het onderdeel Mars nemen de Jong Flora Band uit Rijnsburg, Jeugdband Adest Musica uit Sassenheim en Junioren DVS uit Katwijk het tegen elkaar op. DVS en Jong Flora Band komen samen met Jong Beatrix uit Hilversum, de Jeugd Rijnmondband uit Schiedam, Jong Pasveer uit Leeuwarden, Jong Jubal uit Dordrecht, Jong Holland junioren uit Zwijndrecht en Jong Advendo uit Sneek tevens uit op het onderdeel Show. Het onderdeel Mars start om 12.00 uur. Een uur later laten de deelnemers aan de showwedstrijd zien en horen wat ze in hun mars hebben.

De drie kampioenschappen zijn een mooie gelegenheid om te genieten van de diversiteit en kwaliteit van de Nederlandse muziekkorpsen. De doelgroep SMP hoopt dat alle solisten, korpsen en jeugdverenigingen een fantastische dag zullen hebben en veel van elkaar zullen leren.

Foto: Jong Flora Band uit Rijnsburg komt op het NK voor Jeugdkorpsen twee keer in actie.

FOTO: FV Media Producties

Gepubliceerd: 07 JUN 2023 - 11:47