Jury komt aan huis bij MaasMuziek

Jury komt aan huis bij MaasMuziek

We zouden het bijna vergeten. Maar om het muzikale peil te toetsen, hoeven orkesten niet per se naar een concours te gaan. Het reglement biedt ook nog het alternatieve concoursconcept ‘Jury aan Huis’. Maasmuziek Puttershoek maakt zaterdag 17 juni van deze optie gebruik.

MaasMuziek komt uit in de derde divisie en neemt gewoonlijk één keer in de drie jaar deel aan een concours. De laatste concoursdeelname in 2019 leverde 83,5 punten op. De keer daarvoor, in 2017, rolden 83,83 punten uit de bus. Maar, zo realiseerden ze zich bij MaasMuziek, op concours gaan is een heel gedoe: vervoer voor muzikanten en instrumentarium moet geregeld worden, slagwerk moet twee keer in- en uitgeladen worden, op tijd aanwezig zijn om in te spelen en na het optreden vooral heel lang wachten.

Rollen
Dit wilde MaasMuziek eens anders aanpakken. Sinds 2014 biedt de KNMO een alternatieve mogelijkheid om deel te nemen aan een concours, onder de naam ‘Jury aan Huis’. De rollen worden dan omgedraaid. Het orkest komt niet naar de jury, maar de jury naar het orkest. Van deze optie is voor de corona-uitbraak regelmatig gebruikgemaakt. De laatste jaren is de formule niet meer toegepast. Verenigingsvoorlichter Cor Barendrecht legt uit: “In eerste instantie was het de bedoeling om afgelopen maar mee te doen aan het concours in Zutphen, nadat dit concours in 2022 vanwege de coronamaatregelen moest worden geannuleerd. Maar toen in de zomer van vorig jaar nog niet helemaal duidelijk was hoe corona zich verder zou ontwikkelen, vroegen we ons af of een concours plannen in maart wel zo verstandig was. Als er weer maatregelen zouden komen, zou het weer niet door kunnen gaan. Toen is de optie ‘Jury aan Huis’ op tafel gekomen. Daar zagen we wel wat in. Temeer ook omdat verenigingen in de derde divisie op een concours altijd vroeg aan de beurt zijn en we daardoor al heel vroeg op pad zouden moeten. Hoe leuk is het dan om deze optie aan te pakken en hier gelijk een mooie concertavond van te maken?”

Volledig concert
Wat ook nog meespeelt is dat orkesten uit de lagere divisies op concours vaak spelen voor anderhalve man en een paardenkop. Niet echt stimulerend om voor een handjevol publiek te laten horen waarvoor je zo lang en hard gerepeteerd hebt. “Wat nu erg leuk is, is dat dit concours om MaasMuziek draait”, legt Barendrecht uit. “In plaats van alles geven voor 30 minuten op een podium, kunnen wij hier een mooi volledig concert van maken, zonder te zijn gebonden aan het draaiboek van een organisatie. Het feit dat dit een volledig concert betreft en in de buurt wordt gehouden zal hopelijk bijdragen tot meer publiek. En natuurlijk is het leuk om als eerste orkest dit concept naar de Hoekse Waard te brengen en te ondervinden hoe dit zal verlopen. Wellicht maakt het collega-muzikanten nieuwsgierig om ons te komen ondersteunen.”

Solist
MaasMuziek speelt onder leiding van Henk Zwijgers de concourswerken Tarjan van Thierry Deleruyelle en Alcatraz van Fritz Neuböck. De uitvoering wordt beoordeeld door Arie Stolk, Martien Maas en Raf de Keninck. Tijdens het restant van het concert treedt saxofonist Julian van der Linden samen met het orkest op als gastsolist in Concerto for Alto en The Last Minute Walz. Margriet de Graaf tekent voor de presentatie.

Jury aan Huis door MaasMuziek Puttershoek | zaterdag 17 juni, 19.45 uur | PJ Muziekcentrum, Industrieweg 5, Klaaswaal | kaarten: concertmaasmuziek@outlook.com

Op de foto: MaasMuziek tijdens het laatste concoursoptreden in 2019.

Tekst: Frank Vergoossen

Gepubliceerd: 07 JUN 2023 - 11:45
Laatste update: 14 JUN 2023 - 07:43