Kessels Museum brengt Tilburgs erfgoed tot leven

Kessels Museum brengt Tilburgs erfgoed tot leven

De geur van koper, leer en vet komt je bij het binnentreden van het restauratieatelier tegemoet. Het Kessels Museum in Tilburg toont niet alleen een uitgebreide collectie van instrumenten, maar brengt de geschiedenis van de blaasmuziek als cultureel erfgoed tot leven. Met een KidsMuziekLab voor de jeugd, demonstraties van instrumentenbouwers en -restaurateurs en allerlei interactieve uitdagingen valt er voor jong en oud heel wat te beleven.

Het gebouw op nummer 26 in de Stationsstraat in Tilburg stond bekend als De Harmonie en maakte een transitie naar het Huis van Muziek. Het biedt een podium aan uiteenlopende muziekmakers vol synergie. De wortels van muziek gaan er terug tot Koning Willem II die zo enthousiast was over de harmonie die daar voor hem optrad dat hij spontaan en ter plekke het etiket koninklijk verleende. Dat is wel lang geleden, we hebben het over 1850, en lang voor fabrikant Mathieu Kessels naar Tilburg verkaste om hier instrumenten te gaan maken. Nu krijg je er een mooi authentiek deel uit zowel het cultureel als industrieel Tilburgs erfgoed te zien en te beleven. Het is de collectie die is overgebleven van muziekinstrumentenfabriek Kessels.

Eyopener
Het museum, voor jong en oud, is een eyeopener over de bijzondere geschiedenis van de Tilburgse fabrikant Mathieu Kessels. Hij was een innovatieve fabrikant van muziekinstrumenten. In zijn 350 meter lange fabriek werden vrijwel alle soorten muziekinstrumenten geproduceerd volgens het principe van een lopende band. Arbeiders gaven de halffabricaten aan elkaar door om er ieder een onderdeeltje aan toe te voegen totdat het eindproduct klaar was. Van koper- en houtblaasinstrumenten, strijk- en slaginstrumenten, piano’s, pianola’s, harmoniums tot allerlei attributen voor muzikanten, fanfares en harmonieën. Instrumenten uit Tilburg gingen de hele wereld over. De collectie omvat ook de muziekboeken en -drukwerken van de drukkerij/uitgeverij. Het KidsMuziekLab is dé ruimte waar kinderen door te experimenteren met klanken zelf de mogelijkheden van instrumenten ontdekken. Voor scholen ligt een uitgebreid educatieprogramma klaar om de instroom van toekomstige muziekmakers te stimuleren. Ook kunnen zelf instrumenten maken. In het reparatieatelier kan de bezoeker zien hoe muziekinstrumenten worden hersteld en onderhouden.

Muziekstad
Zo maakt het Kessels Museum de geschiedenis bekend bij een breed publiek; want Tilburg is niet alleen textielstad maar ook muziekstad. Het museum aan de Stationsstraat 26, 5038 ED Tilburg is te bezoeken van woensdag t/m zaterdag. Meer informatie: https://kesselsmuseum.nl.


Vrijwilligers gezocht door het Kessels Museum!

Voor uitbreiding van de vrijwilligersgroep is men op zoek naar meer gastvrouwen/-heren, voor ontvangst en kassa, gidsen én technische mensen voor de werkplaats, die onze bezoekers van alles kunnen vertellen over de historie of hoe muziekinstrumenten in het verleden door Kessels zijn gebouwd.

Spreekt dit je aan en wil jij onderdeel gaan uit maken van deze groep? Ben jij de gastvrijheid zelve? Heb jij die technische vaardigheden? Of wil jij opgeleid worden om bezoekers van alles te vertellen en je dus als gids in te zetten? Dan zijn we op zoek naar jou.

Stuur een mail met je gegevens naar info@kesselsmuseum.nl voor meer informatie en toelichting op de diverse mogelijkheden. Vanzelfsprekend krijg je een uitgebreide introductie en instructies daarvoor. Dan neemt Joop van de Meulenreek, coördinator Kessels Museum, z.s.m. contact met je op voor een gesprek in muzikale sfeer.

Bekijk https://kesselsmuseum.nl/over-ons/ 

 

 

Gepubliceerd: 09 APR 2023 - 10:41
Laatste update: 04 AUG 2023 - 11:14