KHO op de bres voor het klimaat

KHO op de bres voor het klimaat

In de successerie Concert van de Week richt KNMO Klankwijzer de schijnwerper op concerten, presentaties en manifestaties met een opvallende artistieke invulling of een bijzondere aanleiding. In deze aflevering aandacht voor het concert De Verschrikkingen van het IJs en de Duisternis waarmee het symfonisch blaasorkest van de Koninklijke Harmonie Oosterbeek (KHO) zaterdag 26 november in Musis Arnhem het 125-jarig jubileum afsluit.

Componist Harrie Janssen schreef De Verschrikkingen van het IJs en de Duisternis in 2013 in opdracht van het Gelders Fanfare Orkest. Bijna tien jaar later heeft de KHO de componist gevraagd om dit imposante werk voor harmonieorkest te arrangeren. Zaterdag 26 november is in Musis de wereldpremière van de harmonieversie. De Verschrikkingen van het IJs en de Duisternis is gebaseerd op de roman van Christoph Ransmayr (Die Schrecken des Eises und der Finsternis) uit 1984. Deze roman gaat over de Oostenrijks-Hongaarse Noordpoolexpeditie van Julius von Payer en Carl Weyprecht. Een onwaarschijnlijke en bizarre expeditie, die duurde van juli 1872 tot september 1874. Wie met de ogen dicht luistert naar dit muziekstuk ziet het expeditieschip Admiral Tegetthoff hopeloos vastgeklemd tussen de dreigende en continue van vorm veranderende ijsmassa's, het geploeter van de mannen in het duister van de poolwinter en het betoverende kleurenspel van het Noorderlicht. Verteller Frans Limburg leidt het publiek door dit indrukwekkende muzikale verhaal.

Klimaat
Het jubileumconcert van de KHO staat in het teken van het klimaat, de schoonheid van onze planeet en de pracht van de natuur en hoe wij daar als mensheid mee omgaan. Naast het werk van Harrie Janssen speelt het orkest van Jurgen Nab Wonders of Nature van Bert Appermont. Dit werk, oorspronkelijk geschreven in opdracht van fanfare Sint Willibrordus Wintelre, beschrijft in vier delen de kracht en de wonderen van de natuur. Het doet een beroep op de verbeeldingskracht van de luisteraar om bij het luisteren naar de muziek een visuele voorstelling te maken.

Medewerking aan het concert verleent de Klimaatdichters, een beweging van Vlaamse en Nederlandse woordkunstenaars. Geïnspireerd door Poets for the Planet strijden zij met poëzie in al haar verschijningsvormen voor een klimaatvriendelijke wereld. Namens de Klimaatdichters draagt Christel van Mechelen tijdens de uitvoering van Magic Garden van Johan de Meij het gedicht Zinkzalf voor. Tijdens de uitvoering van This Cruel Moon van John Mackey maken schoolkinderen, gekleed in het wit en met witte maskers op, een statement tegen hoe volwassenen met de aarde - hun toekomst - omgaan. Ook roept een aantal kinderen van de Paasbergschool in Oosterbeek tijdens een zelf gemaakte klimaatrap de wereld op om in de strijd tegen de klimaatverandering de handen ineen te slaan. Verder klinken het gedicht Vocalise van de Russische pianist en componist Serge Rachmaninov en het gebed Kol Nidrei van de Duitse componist Max Bruch. Beide werken worden uitgevoerd met cellist René Berman van Phion, Orkest van Gelderland en Overijssel, als solist. Ook een deel uit Tod und Verklärung van Strauss komt voorbij.

Planeet
“Bij het samenstellen van dit programma is gekozen voor een breed en actueel thema”, vertelt voorzitter Corné van der Duijn. “Daarbij vragen we aandacht voor de schoonheid van onze planeet en de pracht van de natuur en hoe wij daar als mensheid mee omgaan. Het klimaat bepaalt voor een belangrijk deel of mensen, dieren en planten kunnen overleven, net als de vereniging al 125 jaar overleeft. Klimaatverandering heeft ingrijpende gevolgen voor onze planeet. De wereld redden kunnen we als muzikanten van de KHO niet. Maar iedereen wil wel dat zijn kinderen en kleinkinderen van een gezonde wereld kunnen genieten en later wellicht ook een instrument gaan bespelen. We hopen met dit programma het publiek een boodschap te kunnen meegeven en de aanwezigen hiervan een beetje bewuster kunnen maken.”

De Verschrikkingen van het IJs en de Duisternis door het symfonisch blaasorkest van de Koninklijke Harmonie Oosterbeek | zaterdag 26 november, 20.00 uur | Musis Arnhem | Kaarten: www.harmonie-oosterbeek.nl/kaartverkoop  

Tekst: Redactie Klankwijzer - Foto: Aanlevering KHO

Gepubliceerd: 22 NOV 2022 - 15:38
Laatste update: 22 NOV 2022 - 15:49