Kickstart voor jeugdklasse op ONSK

Kickstart voor jeugdklasse op ONSK

De introductie van een aparte divisie voor jeugdensembles tijdens Open Nederlandse Slagwerk Kampioenschappen (ONSK) is al meteen een succes. Zes verenigingen komen zaterdag in De Hanzehof in Zutphen bij de première van deze nieuwe afdeling aan de start.

De jeugdklasse is bestemd voor groepen met muzikanten tot en met zeventien jaar. “De bedoeling is wel dat het ook echte jeugdensembles zijn”, legt voorzitter Wibrand van Norel uit. “We gaan ook controleren op de maximum leeftijd. We willen hiermee jeugdige slagwerkers stimuleren om naar een doel toe te werken.”

Onderbezet
Terwijl de belangstelling voor de jeugdklasse in de lift zit, raken de hogere divisies bij de ongestemde ensembles steeds verder onderbezet. “Zoals het er nu naar uitziet zal in ieder geval de topklasse ongestemd volgend jaar komen te vervallen”, vervolgt Van Norel. “Er zijn in de hoogste regionen steeds minder ensembles met een bezetting van ongestemd slagwerk. Het heeft weinig zin om een componist uit te nodigen om speciaal voor deze sectie een stuk te schrijven.”

De editie van 2023 telt 23 deelnemers. De ONSK zijn daarmee weer terug op het gemiddelde niveau van voor de coronacrisis. Omdat het Schaffelaartheater in Barnveld bezet is, heeft de organisatie voor dit jaar moeten uitwijken naar de Buitensociëteit van De Hanzehof in Zutphen. Het programma gaat om 9.00 uur van start. Een overzicht van de deelnemers

JEUGDKLASSE GESTEMD
B-Slagwerkensemble Elspeet; Slagwerkgroep Neerbosch-Oost (B-groep); C-Slagwerkensemble Juliana Doornspijk; Jeugdslagwerkgroep Excelsior Winterswijk; Jeugdslagwerkgroep Animato Nistelrode; Jeugdslagwerkensemble Harmonie Weidum.

BASISKLASSE GESTEMD
Volharding Huissen; Prinses Margriet Rouveen/Staphorst; Drumcombinatie Afferden-Puiflijk (DCAP) Puiflijk; Neerbosch-Oost (A-groep) uit Nijmegen; Koninklijke Fanfare Philharmonie Leende.

BASISKLASSE ONGESTEMD
Vollenhoofsch Fanfare Vollenhove; St. Jan Meddo; Volharding Beek (Gemeente Montferland).

MIDDENKLASSE GESTEMD
Concordia Middelstum; Sint Caecilia Lieshout; Juliana Doornspijk; HePa Percussion Ensemble Helden en Panningen.

TOPKLASSE ONGESTEMD
Concordia Leveroy.

TOPKLASSE GESTEMD
Soli Deo Gloria Ommen; Slagwerkensemble Appingedam; Kempenbloei Achel (België); Excelsior Oostendorp; Cadenza Twello.

Verplichte werken
Zoals gebruikelijk zijn voor de verplichte werken in iedere klasse weer compositieopdrachten verstrekt. Een overzicht.

JEUGDKLASSE GESTEMD
Unheard - Wibrand van Norel
Unheard betekent ‘’ongehoord’’. De titel verwijst naar de première van de jeugdklasse tijdens de ONSK. De compositie is gericht op een echte jeugdgroep en is daarom vrij eenvoudig wanneer het gaat om de ritmische bouwstenen. Dat is een bewuste keus om ook alle spelende jeugdleden een kans te geven mee te kunnen doen.

BASISKLASSE ONGESTEMD
Uncharted Territory - Helmer Bijl
Vijfenzestig procent van de aarde is nog nooit bezocht door mensen. Veel van dat gedeelte ligt onder de oceanen. Het zou kunnen dat er fantastische en indrukwekkende landschappen zich onder deze gebieden vinden, maar dat zullen we nooit weten zonder deze te ontdekken. In Uncharted Territory is de luisteraar degene die een van deze onontdekte gebieden bezoekt.

BASISKLASSE GESTEMD
Pulsar - Gerben Jongsma
De compositie vertelt in ongeveer tien minuten de miljarden jaren lange levenscyclus van een ster, waarvan uiteindelijk een pulsar overblijft. Een pulsar is een rondtollend overblijfsel van een geëxplodeerde ster en kan worden opgevangen op de aarde dankzij radiosignalen. Een pulsar, zoals de naam al zegt, geeft een pulserend, tikkend geluid. Dit geluid is als uitgangspunt gekozen voor de compositie.

MIDDENKLASSE ONGESTEMD
Armorica - Roel Jan Jongsma
Gebaseerd op de Keltische slagwerktraditie en voor het grootste deel ongestemd. Het hedendaagse Keltische taal- en cultuurgebied bestrijkt regio’s in Groot Brittannië, Wales en Schotland, maar ook Ierland en de regio Bretagne in Frankrijk. De naam van de compositie verwijst naar de laatste: Armorica, land van de zee, is de oude benaming voor Bretagne.

MIDDENKLASSE GESTEMD
First Contact? - Etienne Houben
Eind 2019 bereikte een krachtig radiosignaal, afkomstig 500 miljoen lichtjaar hiervandaan, de Chime telescoop in de afgelegen Okanagan Falls in British Columbia in Canada. Dit signaal bracht de wetenschappelijke wereld in grote opwinding. Hoe is dit mogelijk? Is er een natuurkundige verklaring of betreft dit een boodschap van een buitenaardse beschaving en is er hier dus sprake van een ‘First Contact’?

TOPKLASSE ONGESTEMD
The Hunt - Martijn Oostra
Door de stuiken.. rennend over weide vlaktes.. langs de bosrand.. doel in zicht! Richten.. mis!
In The Hunt volgen we een groep fanatieke jagers door de wildernis.

TOPKLASSE GESTEMD
The Journey of a Refugee - Ruben Maathuis
Er is oorlog, mensen maken elkaar af. Je bent niet veilig, je glimlach is voorbij. Je leeft van dag op dag. Je toekomst is niet meer zeker. Je hebt misschien kinderen waar je veel om geeft. Vrienden die je niet meer ziet. Je beseft dat je niet meer veilig bent in je eigen land. Je wordt gedwongen om uit je huis en je gelukkige leven te vluchten. Je kiest er niet voor, maar je wordt gedwongen. Je kiest voor het onbekende. Een pad waar je niet weet waar dat eindigt. Niemand die je kan vertrouwen. The Journey of a Refugee vertelt het verhaal van de vele bootvluchtelingen.

Op de foto: WMC-winnaar Cadenza uit Twello is zaterdag tijdens de ONSK van de partij.

Gepubliceerd: 12 APR 2023 - 17:52