Kippenvel bij première van Elementa 

Zaterdag 5 januari vond in ’t Uivernest in Hank de première plaats van Elementa; het werk dat speciaal voor de nieuwe gemeente Altena is gecomponeerd door Leon Vliex in opdracht van JA! Jeugdfanfare Altena.

Elementa verklankt kenmerken van het grondgebied Altena, waaronder de invloed van de Tweede Wereldoorlog, het vele water en de graanmolens. Bij deze toegankelijke compositie werden beelden getoond (gemaakt door Jennifer van Dalen) die refereerden aan wat er werd gespeeld. "Deze beelden, de toelichting vooraf door Fleur Groenenberg en de uitvoering door de muzikanten, maakten deze première helemaal compleet",  aldus slagwerker Etiënne van Dalen.

Slagwerkdocent Frank de Jong zag bij de muzikanten veel enthousiasme tijdens het spelen en roemde de affiniteit van de gemeente met de blaasmuziek. De totstandkoming van ‘Elementa’ is gefinancierd door de vorige 3 gemeentes van Altena. Ook kregen alle 15 muziekverenigingen in Altena deze compositie overhandigd door voormalig wethouder John Bakker. Jos Bataille heeft ‘Elementa’ zelfs bewerkt voor ‘zijn’ Activoband.

Na afloop in de foyer waren er veel positieve reacties te horen: ‘die trotse blik van dirigent Ron!’, ‘ademloze aandacht van het publiek met staande ovatie na afloop’ en ‘wat een gedreven groep fanatieke jongelui’. Leon Vliex roemde terecht het orkest: ‘een première is voor mij altijd het loslaten van een kindje. JA! heeft Elementa gespeeld zoals ik het in gedachten had. Dat ik zelfs kippenvel kreeg, bewijst dat ik hier als een gelukkig mens sta. Dit kindje kan zelfstandig de wereld in!’

Klik op de foto bij dit bericht om een opname van de première te zien. 

Tekst: Aangeleverd door Jeugdfanfare Altena: Foto: Ramon Mutsaers.

 

Gepubliceerd: 07 JAN 2019 - 09:03
Laatste update: 07 JAN 2019 - 09:15