Klaas Analbers (97) stopt na 86 jaar!

Klaas Analbers (97) stopt na 86 jaar!

Muzikanten blijven hun vereniging vaak enorm lang trouw. Jubilea van 70 jaar of langer zijn geen uitzondering. Soms springt er iemand bovenuit. Zoals Klaas Analbers van de koninklijke harmonie St. Joseph uit Oldenzaal. Na 86 jaar muzikaal actief te zijn geweest, hangt de gisteren 97 jaar geworden tubaspeler zijn instrument (noodgedwongen) aan de wilgen.

11 maart 2000. Een datum die bij Klaas Analbers op het netvlies staat gebrand. De dag dat de koninklijke harmonie St. Joseph uit Oldenzaal in Arnhem tijdens het topconcours van de toenmalige KNFM de landstitel in de vaandelafdeling veroverde. “Oh, er zijn zoveel mooie momenten geweest in mijn muzikale loopbaan”, vertelt Klaas Analbers. “We hebben veel successen behaald op concoursen. Maar het kampioenschap in 2000 was het hoogtepunt. Dat was voor mij de mooiste belevenis uit mijn carrière.”

Verenigingsman
Harmonie St. Joseph bestaat 126 jaar. Daarvan maakte Klaas Analbers er maar liefst 86 aan den lijve mee. Een verenigingsman pur sang. Analbers werd in 1936 lid van de vereniging. Hij begon op trompet. In de loop van de jaren heeft hij diverse instrumenten bespeeld. Ook leidde hij een tijdlang leerlingen van de vereniging op. Dat deed hij met ijzeren discipline. Fanatiek stampend met zijn voet gaf hij de maat aan. Van 1962 tot 1978 was Analbers ook voorzitter van St. Joseph. Vrijwel elke avond was hij op pad voor zijn club. In een tijd dat we het gemak van een computer nog niet kenden. Zelfs een telefoon was nog geen gemeengoed. Als voorzitter kreeg Analbers een telefoon van de vereniging. Met een verklikker voor niet-St. Joseph-gerelateerde gesprekken. Voor privégebruik betaalde hij een dubbeltje per klik.

Fundament
De laatste jaren van zijn muzikale loopbaan speelde Klaas Analbers de bas. Het instrument dat als fundament van het orkest symbool staat voor wat hij voor de vereniging betekend heeft. Tot voor enige tijd geleden speelde hij nog iedere dinsdagavond mee tijdens de repetitie. Maar uiteindelijk is toch het moment gekomen om het instrument definitief op te bergen. “Ik voel me nog altijd gezond”, zegt hij. “Maar lichamelijk wordt de grote bas voor mij nu toch te zwaar. En ik merk ook dat ik adem te kort kom.” Analbers kijkt met veel plezier terug op zijn lange lidmaatschap van de harmonie. “We hebben mooie jaren gekend. De vereniging draait als een tierelier. Dat doet me enorm deugd.” Hij geniet vooral van de sfeer binnen de vereniging. “St. Joseph vormt een hechte gemeenschap. Na afloop van de repetitie wordt er aan de bar altijd nagepraat. Dat vind ik prachtig.”

Afscheid
St. Joseph was aanvankelijk van plan om komende zaterdag tijdens het kerstconcert stil te staan bij het afscheid van Klaas Analbers. Vanwege de te verwachte drukte is ervoor gekozen om dat op een rustiger moment te doen. De St. Joseph-dag op 19 maart 2023 zal nu voor een belangrijk deel in het teken staan van het afscheid van de nestor.

Op de foto: Klaas Analbers (97) legt de bastuba na 86 jaar neer.

Tekst: Redactie KNMO Klankwijzer - Foto: Aanlevering St. Joseph

Gepubliceerd: 14 DEC 2022 - 16:11