Klankwijzer kijkt in magazine vooruit op WMC

Klankwijzer kijkt in magazine vooruit op WMC

Het Wereld Muziek Concours vormt de rode draad in het juninummer van KNMO Klankwijzer Magazine dat volgende week bij alle verenigingen, muziekscholen, bibliotheken, politieke partijen en cultuurwethouders in de bus valt.

In de nieuwe uitgave van het (papieren) magazine kijkt dirigent Jan Cober vooruit op het komende WMC. De Thorner dirigent komt deze zomer twee keer in actie op het podium van de Rodahal in Kerkrade. Met de Banda Sinfónica Municipal de Madrid treedt hij op in de concertcyclus. Met de Koninklijke Harmonie van Thorn doet hij in het slotweekend een gooi naar de wereldtitel in de concertdivisie.

Trainingskamp
Klankwijzer bezocht verder het trainingskamp dat de show- and marchingband Kunst en Genoegen uit Leiden belegde in Bocholtz. Dertien vaandels hangen er aan de wand in het clubgebouw aan de J.C. de Rijpstraat in Leiden. Vanaf 1985 kon K&G na iedere WMC-deelname er telkens een of twee aan de collectie toevoegen. Vijf jaar geleden stokte de aanvoer. Nederlands succesvolste showkorps kwam met lege handen thuis vanuit Kerkrade. Tijd dus voor revanche.

Pioniers
En waar gaan de slagwerkensembles het publiek weer mee verrassen tijdens het WMC? De concerterende slagwerksector is als jongste loot aan de stam de meest innovatieve tak van de instrumentale amateurmuziek. De pioniers in deze discipline krijgen van de WMC-organisatie een beloning voor hun creatieve aspiraties. Voor het eerst in de geschiedenis van het festival mogen de deelnemers in de hoogste divisie zich vanaf het heilige podium van de Rodahal aan het publiek presenteren. De promotie naar de mainstage van het WMC heeft de toppers extra gemotiveerd om alle registers open te trekken. Je leest er alles over in de fysieke uitgave die volgende week op de deurmat valt.

Inspiratiebron
Klankwijzer Magazine nummer 2 staat verder boordevol met ‘good practices’. Goede voorbeelden waarvan we hopen dat ze een inspiratiebron kunnen zijn voor andere verenigingen. Want hoe kan het toch dat, terwijl bij veel verenigingen het water tot aan de lippen staat, Harmonie Orkest Vleuten (HOV) nog steeds in de hoogtijdagen van de blaasmuziek lijkt te zitten. In een crisis die het maatschappelijke leven maandenlang lamlegde wist de vereniging toch tientallen kinderen als nieuwe leden te verwelkomen. Hoe krijgen ze dat in Vleuten toch telkens weer voor elkaar?

Met de stelling “Wij hebben niet de illusie dat een puber bij het volwassenenorkest gaat spelen.” bracht Manon Jonquiére, voorzitter van muziekvereniging Armonia uit Hengelo, tijdens de KNMO Jeugdinspiratiedag menig wenkbrauw tot fronsen. Hoe dan?

In discussies over jeugdbeleid wordt regelmatig gebrek aan rolmodellen als een groot gemis ervaren bij het stimuleren van jeugd om een muziekinstrument te bespelen. Miljoenen kinderen lopen rond met een shirtje van Messi of een petje van Max Verstappen. Maar er zullen weinig tienerkamers zijn waar een poster van een klassieke muzikant aan de muur hangt. Bij Fulkaan, een initiatief van Keunstwurk en de Organisatie van Muziekverenigingen in Fryslân (OMF), weten ze hoe belangrijk het is om jonge muzikanten in contact te brengen met hun voorbeelden. Na twee jaar coronastop is het talentontwikkelprogramma weer van start gegaan.

Eigentijds jasje
De Brabantse Bond van Muziekverenigingen (BBM) stak de provinciale kampioenswedstrijd voor solisten en ensembles in een eigentijds jasje. Deelnemers werden uitgedaagd om andere kunstvormen zoals dans, spoken word, videobeelden of poëzie aan hun optreden toe te voegen. Saxofoniste Merel Ubeda (16) trok de stoute schoenen aan. Zij omlijstte haar solo-optreden in de eerste divisie met dans.
Een mooi initiatief van de Gildenbondsharmonie uit Boxtel. Het evenement Onbeperkt On Stage biedt mensen met een beperking een podium om met begeleiding van het On Stage Orkest hun talent te tonen.

Blazersklas
Al sinds meer dan 25 jaar is Yamaha met de Blazersklassen actief in heel Europa. Dit initiatief is jaren geleden begonnen in Duitsland. Inmiddels is de Blazersklas - of Europees: Yamaha Class Band (YCB) - uitgegroeid tot een project in vele landen van Europa op basis- en middelbare scholen, binnen muziekverenigingen of muziekscholen en combinaties van hiervan. YCB Senior Key Teacher Marion Zwanenberg-Neefs vertelt hoe het werkt.

Inclusie
In iedere uitgave van Klankwijzer reserveren we ruimte voor het thema inclusie. De inclusieve samenleving krijgt ook in de amateurmuziekwereld steeds meer gestalte. De West Arnhemsche Muziekvereniging is van start gegaan met een slagwerkgroep voor mensen met een verstandelijke beperking. In Klankwijzer Magazine een verhaal hoe de club dit in de praktijk heeft aangepakt.

In de vaste rubrieken vertelt jong talent Daniël Schwagermann over zijn muzikale ambities en laat dirigente Lotte de Bruin haar licht schijnen over de hedendaagse blaasmuziek. In de serie Verenigingsprofiel een portret van de christelijke muziekvereniging Jubal uit Varsseveld.

KNMO Klankwijzer Magazine 2022-2 valt volgende week bij alle KNMO-verenigingen op de deurmat. Vraag ernaar bij je secretaris, contactpersoon of pr-functionaris. Of neem een persoonlijk abonnement. De kosten zijn 18,53 euro per jaar (4 uitgaven). Opgave via redactie@klankwijzer.nl 

Gepubliceerd: 21 JUN 2022 - 14:50