Klankwijzer Magazine nr. 2: de toekomst na corona

Klankwijzer Magazine nr. 2: de toekomst na corona

Het zal je niet verbazen dat de coronacrisis de rode draad is in de nieuwe uitgave van het (gedrukte) magazine Klankwijzer. KNMO-voorzitter Bart van Meijl kijkt terug op een zeer bewogen en intensieve periode. Hij licht de rol van de KNMO in de hele discussie over veilig musiceren met blaasinstrumenten toe. Maar kijkt ook alvast naar de toekomst: “De kracht van onze sector is die enorme hoeveelheid vrijwilligers. Maar als je ziet wat voor een professioneel apparaat de sport achter zich heeft staan… Daar moeten we ook naartoe”, zegt hij in een openhartig interview.

De landelijke media is het nauwelijks opgevallen, maar het Wereld Muziek Concours Kerkrade was toch echt het eerste grote evenement in 2021 waar een streep doorheen ging. Voorzitter Max Kousen kijkt terug op “het moeilijkste besluit uit de 70-jarige historie van het WMC.”

Thije Adams schreef twee jaar geleden in opdracht van de KNMO het boeiende essay Blaasmuziek: verleden, heden en toekomst. Op uitnodiging van de redactie van KNMO Klankwijzer laat de oud-hoofdambtenaar van de ministeries van WVC en OCW nu zijn licht schijnen over de blaasmuziek in en na de coronacrisis.

Uiteraard is het niet alleen corona dat de kolommen van het nieuwe magazine beheerst.
Met Sanne Mestrom, saxofoniste bij fanfare Eensgezindheid uit Maasbacht-Beek, praten we uitgebreid over de haar muzikale leven aan de zijde van André Rieu.
In de nieuwe rubriek Jong Talent vertelt slagwerker Gerben Jongsma over zijn muzikale ambities.
En Jan Cober legt uit waarom met zijn benoeming tot artistiek leider van het beroemdste professionele harmonieorkest van Spanje op 68-jarige leeftijd een lang gekoesterde wens in vervulling ging.
Met een portret van dirigent Txemi Etxebarria blijven we nog even in Spaanse sferen.
Om vervolgens met het traject van de Belgische zusterorganisatie VLAMO om de fanfare te erkennen als immaterieel erfgoed weer terug te keren bij de blaasmuziek in de Lage Landen.

Deze en nog veel meer onderwerpen vind je in KNMO Klankwijzer Magazine 2020-2 dat deze week bij alle KNMO-verenigingen op de deurmat val. Vraag ernaar bij je secretaris, contactpersoon of pr-functionaris.

Of neem een persoonlijk abonnement. De kosten zijn 17,44 euro per jaar (4 uitgaven). Opgave via redactie@klankwijzer.nl.

KNMO Klankwijzer is hét nieuws- en informatieplatform van de instrumentale amateurmuziek. Schrijf je hieronder (oranje balk) in voor de gratis nieuwsbrief en je ontvangt ook de digitale nieuwskrant automatisch in je mailbox. Of like: https://www.facebook.com/klankwijzer

Gepubliceerd: 16 JUN 2020 - 19:55
Laatste update: 16 JUN 2020 - 20:08