Klarinetensemble Klarinjo groeit in coronatijd

Klarinetensemble Klarinjo groeit in coronatijd

Het Zwolse klarinetensemble Klarinjo bestaat sinds september 2019 en heeft in haar korte bestaanstijd inmiddels meer online repetities gehad dan ‘echte’. Toen er vanwege de beperkingen in maart 2020 niet meer fysiek gerepeteerd kon worden, is Klarinjo direct overgestapt op online repetities. Bijna alle spelers deden hier wekelijks met veel plezier aan mee. Toen er tijdens de tweede lockdown weer online gerepeteerd werd, kwamen er vragen van klarinettisten van buiten Klarinjo of zij ook mee mochten doen. Veel orkesten en ensembles lagen of liggen namelijk compleet stil. Al heel snel is toen besloten om de deelname open te stellen voor andere spelers. Inmiddels is het aantal spelers van de groep verdubbeld en nog steeds komen er wekelijks nieuwe deelnemers bij.

Er wordt gerepeteerd via Skype. Weliswaar klinkt dit wat oubollig en het heeft uiteraard ook wat beperkingen, maar voldoet tegelijkertijd heel goed aan het doel: het mogelijk maken van een wekelijkse gezamenlijke repetitie en ontmoeting tussen klarinettisten uit inmiddels alle hoeken van Nederland (en zelfs Duitsland, Frankrijk en Canada).
Dirigent van Klarinjo is Karin Vrieling. Ook haar partner Andrea en dochter Tes spelen in Klarinjo. Elke maandagavond zitten zij met z’n drieën klaar om als trio samen te spelen en zo de deelnemers thuis de gelegenheid te geven om mee te spelen. Op die manier is het ook steeds echt samenspelen. De spelers die meedoen, zijn van heel verschillend niveau. De een speelt nog maar net, maar er zijn ook zeer ervaren spelers bij, tot en met beroepsklarinettisten.

Klarinettisten welkom bij Circado
Hoewel inmiddels al maanden op deze manier wordt gerepeteerd, hopen de Klarinjo’ers dat het binnenkort weer mogelijk is om in het echt samen te gaan spelen. Een van de eerste projecten waaraan de groep mee zal gaan doen is Circado: een theatrale muziekwandeling in Spoolde. Tijdens de wandeling hoort het publiek muziek, tekst en geluidseffecten en ziet het de scènes van de voorstelling. Tientallen musici en acteurs doen mee om van Circado een groot succes te maken.

Klarinjo zal samen met acteurs op een bijzondere plek in Zwolle het Rivierlied laten zien en horen en nodigt geïnteresseerde klarinettisten (van alle leeftijden, alle niveaus en op alle types klarinet) uit om mee te doen. Er zijn repetities op locatie (in Zwolle) op de maandagavonden 14 en 21 juni en een generale repetitie op zaterdagmiddag 26 juni. Aanmelden voor dit korte project, kan via: info@klarinjo.nl. Met wie niet alle drie repetitiemomenten aanwezig kan zijn, maar wel graag mee wil doen, wordt overlegd wat mogelijk is.

Ook wie geïnteresseerd is aan online deelname, kan via het genoemd mailadres contact opnemen. De website van het ensemble is: www.klarinjo.nl.

KNMO Klankwijzer is hét nieuws- en informatieplatform van de instrumentale amateurmuziek. Schrijf je hieronder (oranje balk) in voor de gratis nieuwsbrief en je ontvangt ook de digitale nieuwskrant automatisch in je mailbox. Of like: https://www.facebook.com/klankwijzer

Gepubliceerd: 12 MEI 2021 - 11:30