Klok tikt af voor Slide Factory #9

Klok tikt af voor Slide Factory #9

De klok tikt af naar drie denderende trombonedagen! De negende editie van Slide Factory op 14, 15 en 16 juni in De Doelen in Rotterdam biedt een breed scala aan concerten, optredens en masterclasses waarbij alle liefhebbers van koperblaasmuziek aan hun trekken komen.

FOTO: PAUL TOLENAAR

Tijdens Slide Factory komt een indrukwekkende line-up op de planken, waaronder op zaterdag de Marinierskapel der Koninklijke Marine en gerenommeerde solisten, het galaconcert met New Trombone Collective & Friends en het late night concert met Dennis Rollins & Velocity Trio. Op zondag verzorgt het kwartet Slide Monsters het slotconcert.

MARINIERSKAPEL
De Marinierskapel is hét toonaangevende, professionele harmonieorkest van Nederland en staat tijdens Slide Factory onder leiding van Pierre Volders die naast dirigent ook trombonist is. Het orkest speelt spectaculaire werken voor harmonieorkest en begeleidt een aantal topsolisten: Polina Tarasenko (Oekraïne), Jeffrey Kant, Brandt Attema, Marshall Gilkes (Verenigde Staten) en Rommert Groenhof.

Het galaconcert van het negende Slide Factory trombonefestival belichaamt alles waar het festival voor staat: een breed repertoire, wereldberoemde solisten, een diversiteit aan stijlen en artiesten, een theatrale inslag en natuurlijk een overvloed aan trombones. Dennis Rollins, een Britse jazz-trombonist met Jamaicaanse roots, neemt het publiek mee met zijn energieke geluid, ondersteund door Hammond-orgel en drums.

CROSS-OVER
Momenteel is het kwartet Slide Monsters een van de grootste successen in de trombonewereld. De combinatie van de beroemde klassieke trombonisten Joseph Alessi (Verenigde Staten) en Brandt Attema met jazzgiganten Marshall Gilkes en Eijiro Nakagawa (Japan) is een pakkende cross-over die voor het eerst in de Benelux optreedt.

BONTE MIX
Het concertprogramma is ook deze negende editie van het festival een bonte mix van muziekstijlen: van klassiek tot nieuw gecomponeerd en van impro en jazz tot funk en wereldmuziek. Alle genres komen dus aan bod, zolang de trombone maar in het middelpunt staat. Zo is op vrijdag TINASE te horen samen met Marshall Gilkes. TINASE is een opwindend nieuw muzikaal collectief, een jazztrombonegroep met ritmesectie.

Op zaterdag laat het Bruckner Quartet in samenwerking met solist Sasha Romero (Verenigde Staten) de veelzijdigheid en het kleurenspectrum van het trombonekwartet horen in muziekstijlen van renaissance tot nieuw gecomponeerd. En weer verrassend anders is het gloednieuwe programma van

stertrombonist Jörgen van Rijen, waarin hij muziek speelt bij beelden van kunstenaar en filmmaker Miguel Angel Rios. En hoe lekker om de zondagochtend op een relaxte manier te beginnen met de Engelse oude- en nieuwe muziekspecialist Emily White die speelt op de sackbut (de voorloper van de moderne trombone) samen met organist Kathryn Cok.

MEEDOEN
Trombonisten zijn van harte uitgenodigd om hun trombone mee te nemen naar het festival. Zij kunnen ‘s ochtends inspelen onder leiding van de festivalartiesten, workshops volgen, les krijgen van een van de festivalartiesten of meespelen in het Mega Trombone Ensemble.

NEW TROMBONE COLLECTIVE
Initiatiefnemer van dit festival is het New Trombone Collective (NTC). Deze groep gerenommeerde Nederlandse trombonisten doet er alles aan om de trombone en haar muziek bij een zo breed mogelijk publiek bekend te maken. Met succes. Naast de organisatie van het Trombone Festival Slide Factory, runnen zij een muziekuitgeverij en coachen zij aanstormend talent in het Jong Trombone Collectief.

VAN JONG TALENT NAAR WERELDTOP
Slide Factory is voor jong en oud, liefhebbers van alle muziekstromingen en musici van alle niveaus. Of je nu een doorgewinterde trombonist bent, een fanatieke amateurspeler, een nieuwkomer of bewonderaar, bij Slide Factory is er ruimte voor iedereen om deel te nemen, te luisteren en te verwonderen. De focus van Slide Factory 2024 ligt op de verschillende stadia van talent. Leer zelf trombone spelen tijdens een workshop, beluister het Jong Trombone Collectief of kijk mee tijdens een masterclass voor trombonestudenten van conservatoria. Jonge talenten die tijdens eerdere Slide Factory edities optraden, zoals Peter Moore (UK) en leden van het Jong Trombone Collectief, zijn inmiddels graag geziene solisten over de hele wereld en komen in juni terug in de Slide Factory spotlights. Let op; dit is maar een greep uit het programma!

Praktisch
Slide Factory | 14, 15 en 16 juni | De Doelen Rotterdam |  Volledige programma: klik HIER | Tickets: klik HIER

Foto: De Marinierskapel der Koninklijke Marine treedt op met diverse solisten.

Wil je jouw concert of activiteit ook zo uitvoering belicht zien op het multimediale platform KNMO Klankwijzer? Informeer naar de mogelijkheden via redactie@klankwijzer.nl

Gepubliceerd: 15 MEI 2024 - 10:55
Laatste update: 15 MEI 2024 - 11:06