KNA Maassluis kan starten met gloednieuw orkest

KNA Maassluis kan starten met gloednieuw orkest

Op 6 november vorig jaar begon in Maassluis na diverse wervingsacties en na een heel leuke kennismakingsavond een enthousiaste groep mensen aan een groot avontuur. Zij gingen de uitdaging aan om een instrument naar keuze te leren bespelen. Zij hoefden daarvoor geen enkele muzikale ervaring of achtergrond te hebben. En gedurende de tien repetities in de afgelopen maanden is daaruit zomaar een fantastische groep muzikanten ontstaan.

Het Nieuw Talent Orkest Maassluis repeteerde onder de inspirerende leiding van Richard Vrijhoef. Richard: “Het was zo geweldig om iedereen die kans te geven. Ik genoot echt van de energie van de mensen.” Opvallend was hoe gemotiveerd en fanatiek de deelnemers waren. Dat moest af en toe zelfs een beetje afgeremd worden om te zorgen dat zij de lat niet te hoog gingen leggen. Tegelijkertijd was er veel humor en er werd veel gelachen; dat haalde vaak de druk van de ketel. Iedereen keek elke keer weer uit naar de volgende repetitie vanwege de gezelligheid en de muziek. Met grote inzet oefenden de muzikanten in spé op hun instrumenten en deelden met elkaar hoe geweldig ze het vonden maar ook hoe lastig dit soms kan zijn. Ze werden geholpen door diverse steunmuzikanten die er ook enorm veel plezier in hadden. Een aantal mensen besloot al vrij snel om muzieklessen te gaan nemen bij de muziekschool. Het Nieuw Talent Orkest Maassluis geeft op zondag 5 februari een feestelijk concert in Theater Koningshof.

Gloednieuw orkest na 10 repetities
Het leuke is dat de deelnemers niet willen stoppen na het concert. De meeste deelnemers hebben al aangegeven om na dit project verder te willen gaan met muziek maken. Zij hebben een nieuwe, leuke tijdsbesteding ontdekt. Het merendeel wil lid worden van de vereniging en samen verder musiceren. En zo is er een gloednieuw Samenspel Orkest ontstaan.

Het project Nieuw Talent Orkest
Guus Pieksma en Annewiep Bloem waren bij de eerste repetitie aanwezig om het Nieuw Talent Orkest in Maassluis op te starten. Zij komen uit Friesland en ontwikkelden het concept van De Nieuw Talent Orkesten. Het heeft inmiddels in het hele land al veel nieuwe muzikanten opgeleverd die nu samenspelen in samenspelorkesten óf zich hebben aangesloten bij de verenigingen. Iedereen kan meedoen: mensen die nog nooit een instrument hebben bespeeld, oud-muzikanten, mensen die willen ontdekken of samen muziek maken leuk is. Leeftijd speelt geen rol. En dankzij het Volwassenfonds Sport en Cultuur kunnen mensen met een krappe beurs ook meedoen. Guus Pieksma: “Dat is de kracht van Nieuw Talent Orkest; er is geen drempel. Je hoeft geen muzikale achtergrond te hebben of noten te kunnen lezen. Je mag fouten maken en zoveel vragen als je wilt. Wij gaan er van uit dat iedereen muzikaal talent heeft en dat ontwikkelen we samen. Dat je samen vanaf nul aan de slag gaat vinden mensen heerlijk. Het is iedere keer weer geweldig om te zien hoe iedereen geluid uit het instrument krijgt en zomaar de eerste noten speelt! Daarbij is het heel sociaal en staat het plezier voorop”.

Het Nieuw Talent Orkest Maassluis werd gesteund door de Gemeente Maassluis en het VSBfonds.

 Meer informatie
Heeft jouw vereniging ook interesse om een Nieuw Talent Orkest te beginnen? Kijk voor meer informatie op: Mear mei muzyk | plezier in samen muziek maken!

Op de foto: Nieuw Talent Orkest Maassluis aan het repeteren

Tekst: Clara Blok

Gepubliceerd: 27 JAN 2023 - 19:26