KNMO: Geef muziekverenigingen plek in maatschappelijke diensttijd

KNMO: Geef muziekverenigingen plek in maatschappelijke diensttijd

Ontwikkel een landelijk dekkend netwerk van welzijnsorganisaties, culturele- en sportverenigingen waar jongeren de Maatschappelijke Diensttijd kunnen uitvoeren. Die oproep doet de Koninklijke Nederlandse Muziek Organisatie (KNMO) samen met het LKCA, NOC*NSF en 9 andere organisaties aan de Tweede Kamer. 

KNMO-voorzitter Bart van Meijl: "1,5 miljoen Nederlanders zijn actief bij een culturele vereniging. Deze verenigingen staan midden in de samenleving en zijn een plek voor ontmoeting en verbinding. Op deze manier zijn verenigingen bij uitstek een plek om jongeren via de maatschappelijke diensttijd bij de samenleving te betrekken."

Van Meijl ziet voordelen voor de jongeren én de verenigingen. ‘Jongeren kunnen terecht bij een vereniging bij hun in de buurt en daar hun talenten ontwikkelen. Door de landelijke samenwerking krijgt de ervaring van jongeren een grote waarde. Tegelijkertijd krijgen de verenigingen een nieuwe stimulans door de ideeën en de inzet van de jongeren. Een win-winsituatie.’

De oproep aan de Tweede Kamer is onder meer ondertekend door Koornetwerk Nederland, de KNVB en Kunsten’92. De organisaties verwelkomen het initiatief van de maatschappelijke diensttijd. Tegelijkertijd pleiten zij voor een meer programmatische aanpak via de ontwikkeling van een Sectorprogramma Maatschappelijke Diensttijd. "Binnen dit programma kan het ministerie in overleg met verschillende sectoren, zoals sport, welzijn en cultuur, afspraken maken over een landelijk dekkend netwerk waarin de maatschappelijke diensttijd kan worden uitgevoerd en gefaciliteerd", stelt Van Meijl. "Want in ieder dorp of iedere stad zouden jongeren een plek moeten hebben waar ze een herkenbare maatschappelijke diensttijd kunnen doen."

Klik HIER voor de tekst van de volledige oproep.

Foto: Rijksoverheid.

KNMO Klankwijzer is het NU.nl van de instrumentale amateurmuziek. Schrijf je hieronder (oranje balk) in voor de gratis nieuwsbrief en je ontvangt ook de e-paperuitgave automatisch in je mailbox. Of like: https://www.facebook.com/klankwijzer/

Gepubliceerd: 24 SEP 2019 - 09:13
Laatste update: 24 SEP 2019 - 13:51