KNMO Klankwijzer Magazine met onderwerpen voor alle doelgroepen 

KNMO Klankwijzer Magazine met onderwerpen voor alle doelgroepen 

De coronacrisis heeft zijn sporen nagelaten in de muzieksector. Muziekverenigingen verloren geld en raakten leden kwijt. Maar al met al lijkt de schade toch nog enigszins mee te vallen. Dat blijkt uit de VerenigingsMonitor 2021 die het Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst (LKCA) begin dit jaar uitzette. Het resultaat van de tweejaarlijkse enquête onder amateurverenigingen in de culturele sector is een van de vele onderwerpen in KNMO Klankwijzer Magazine nr. 3 van 2021. De fysieke uitgave van Klankwijzer is deze week bij alle KNMO-verenigingen in de brievenbus gevallen. Het blad bevat weer tal van interessante artikelen voor muzikanten, dirigenten en bestuurders.

Zoals een uitgebreide vooruitblik op de mars- en showwedstrijden van het WMC 2022. “Deelname aan het WMC moet voor alle deelnemers een once in a lifetime experience zijn”, zegt Henk Smit, artistiek manager Marching, Show & Percussion in een interview. De Kerkraadse organisatie is klaar voor de muzikale verbroedering van culturen uit de hele wereld in 2022. Daarbij zet het WMC meer dan ooit in op beleving. Voor de mars- en showwedstrijden van de 19e editie is een vrijwel geheel nieuw format opgetuigd. Met onder andere een nieuwe programma-indeling, meer divisies, meer prijzen en een prelims-finals structuur voor de hoogste klasse.

Gehoorbeschadiging
Verder een onderzoek van drie studenten van de Academie voor Logopedie aan Zuyd Hogeschool in Heerlen naar de toepassing van preventieve maatregelen in de amateurmuzieksector om het risico op gehoorbeschadiging te beperken. Amateurmuzikanten beseffen dat ze net als professionals risico lopen op gehoorschade. Maar nog geen veertig procent van de amateurmuzikanten treft daadwerkelijk maatregelen om het risico op gehoorbeschadiging te verkleinen.

Ook interessant: Olav Dorst deed in zijn afstudeerscriptie in het kader van de opleiding Hafabra-directie aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen onderzoek naar de artistieke meerwaarde van composities voor fanfares. Hij komt onder meer tot de conclusie dat de ‘beste’ fanfaremuziek geschreven is tussen de jaren ’80 van de vorige eeuw en het begin van deze eeuw.

Platformrol
Interessante ontwikkelingen in Zuid-Holland. Blazen aan het Spui wil een platformrol gaan vervullen voor de ontwikkeling van de blaasmuzieksector in de regio Den Haag. Dat gebeurt niet alleen met de herstart van de bekende concertserie, maar ook met activiteiten om de positie van de blaasmuziek in de regio te versterken. Bovendien is naast de Nieuwe Kerk het spiksplinternieuwe cultuurcomplex Amare toegevoegd als concertlocatie.

Een dilemma waar veel verenigingen tegenaan lopen: de jeugdafdeling is eigenlijk te klein om er een volwaardig orkest mee samen te stellen. Samenwerking biedt vaak de oplossing. Vijf muziekverenigingen in het Gelderse dorp Ulft hebben daarom het jeugdorkest JOU (Jeugd Orkest Ulft) opgericht.

Good practice
Nog een voorbeeld van een ‘good practice’. Om de vergrijzing een halt toe te roepen, besloot harmonie Sint Cecilia uit het Brabantse Liessel het roer volledig om te gooien. Met een hippe naam, een flitsende outfit, veelzijdig repertoire en een verbreding van het instrumentarium hoopt de vereniging een verjongingskuur te ondergaan.

De inclusieve samenleving krijgt ook in de amateurmuziekwereld steeds meer gestalte. Onder de naam Slag &Vlag heeft muziekvereniging Takostu uit het Friese Stiens de deur opengezet voor mensen met een verstandelijke beperking.

Loterij
Langs de deuren gaan om donateurskaarten, potgrond, oliebollen of wafels te verkopen is voor de meeste muzikanten niet de leukste activiteit van een muziekvereniging. Enkele oud-bestuurders die de amateurmuziek nog steeds een warm hart toedragen, hebben daar iets op gevonden: de Nationale Muziekloterij. Over de opzet van dit initiatief lees je meer in Klankwijzer Magazine.

In de vaste rubrieken vertelt saxofonist Julian van der Linden over zijn muzikale ambities en laat dirigent Wibrand van Norel zijn licht schijnen over de hedendaagse slagwerkmuziek. Verder vertelt muzikant Jiska Driessen haar muzikale verhaal en lezen we hoe zangeres Trijntje Oosterhuis ooit weigerde een concert met The Young Ones af te zeggen voor een ingelast optreden voor de toenmalige prins Willem Alexander.

KNMO Klankwijzer Magazine 2021-3 is deze week bij alle KNMO-verenigingen op de deurmat gevallen. Vraag ernaar bij je secretaris, contactpersoon of pr-functionaris. Of neem een persoonlijk abonnement. De kosten zijn 17,44 euro per jaar (4 uitgaven). Opgave via redactie@klankwijzer.nl

KNMO Klankwijzer is hét nieuws- en informatieplatform van de instrumentale amateurmuziek. Schrijf je hieronder (oranje balk) in voor de gratis nieuwsbrief en je ontvangt ook de digitale nieuwskrant automatisch in je mailbox. Of like: https://www.klankwijzer.com/klankwijzer

Gepubliceerd: 16 SEP 2021 - 16:56