KNMO: ‘Onvoldoende duidelijkheid voor muzieksector'

KNMO: ‘Onvoldoende duidelijkheid voor muzieksector'

Het is de KNMO nog onvoldoende duidelijk wat de door het kabinet aangekondigde versoepelingen van de maatregelen in de strijd tegen het coronavirus voor de muzieksector betekenen.

Dat blijkt uit de eerste terugkoppeling na de persconferentie van gisteravond. De persconferentie van premier Rutte zorgt voor veel opluchting en perspectief, maar wijst met nadruk onverkort op het belang van gezond verstand en zelfbeheersing. Op het eerste oog lijken er mogelijkheden te ontstaan om onder strikte voorwaarden de repetities op te starten. Vanaf 1 juni weer in kleine setting (tot 30 personen totaal per culturele instelling) en vanaf 1 juli in grotere omvang (tot 100 personen totaal per culturele instelling). Mits aan alle basisrichtlijnen wordt voldaan en er op basis van strikte protocollen wordt gehandeld.
Volgens de KNMO is echter nog onvoldoende duidelijk wat dit voor de sector specifiek betekent. Culturele instellingen mogen per 1 juni onder strikte voorwaarden open, maar daaruit kan niet direct worden geconcludeerd dat ‘dus’ ook muziekgezelschappen (of koren) weer actief kunnen repeteren.

De KNMO blijft samen met andere culturele partners in Den Haag aandringen op duidelijker richtlijnen voor onze sector. Voor veel muzikanten en zangers is veilig muziek maken en zingen - terecht - een cruciaal punt. Dit zou daarom volgens de KNMO onderdeel moeten zijn van een besluit om weer met activiteiten te kunnen starten.
“Samen met de partners zijn we dan ook bezig onderzoek op dit punt gedaan te krijgen door onder meer TU Delft en TU Eindhoven”, stelt de KNMO. “Daarnaast werken we hard aan de ontwikkeling van een (goedgekeurd) protocol, waar muziekverenigingen en koren hun eigen activiteiten op kunnen inrichten. We hopen op deze onderdelen zo spoedig mogelijk, en uiteraard als het even kan voor 1 juni meer te kunnen meedelen.”

“De onduidelijkheid en het geduld is niet fijn”, vervolgt de KNMO, “maar het is wel van belang om straks weer gezond en veilig met onze activiteiten aan de slag te kunnen gaan.”

KNMO Klankwijzer is hét nieuws- en informatieplatform van de instrumentale amateurmuziek. Schrijf je via bit.ly/kwnieuwskrant in voor de gratis nieuwsbrief en je ontvangt ook de digitale nieuwskrant automatisch in je mailbox. Of like: https://www.facebook.com/klankwijzer

Gepubliceerd: 07 MEI 2020 - 00:31
Laatste update: 07 MEI 2020 - 08:02