KNMO-voorzitter Bart van Meijl interim-directeur van Nederlandse Reisopera

KNMO-voorzitter Bart van Meijl interim-directeur van Nederlandse Reisopera

De raad van toezicht van de Nederlandse Reisopera heeft Bart van Meijl met ingang van 1 oktober benoemd tot interim-directeur.

Van Meijl heeft als bestuurder in de cultuursector in diverse functies ruime ervaring opgedaan en is zeer vertrouwd met het werkveld van de podiumkunsten. Van Meijl is managing partner van het advieskantoor Expatax en sinds 2008 zakelijk leider van het projectorkest Nieuwe Philharmonie Utrecht. Hij is voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Muziekorganisatie (KNMO). Daarnaast was Van Meijl in de periode 2015-2016 interim-directeur van het Orkest van het Oosten

Van Meijl is de tijdelijke opvolger van Nicolas Mansfield, die in goed overleg met de raad van toezicht heeft besloten om de samenwerking te beëindigen. Mansfield is sinds 2000 werkzaam bij de Reisopera, waarvan de laatste jaar zeven jaar als directeur/bestuurder.

Mansfield trad in 2012 in een moeilijke periode aan als algemeen en artistiek directeur. De gehele cultuursector werd destijds getroffen door de voorgenomen bezuinigingen van het Rijk. Desondanks transformeerde Mansfield de organisatie tot een toonaangevend operagezelschap dat prestigieuze (internationale) producties realiseert. De bezoekersaantallen stegen sinds 2013 met ruim 200% naar 65.306 in 2019. Er werden extra gelden toegekend, de organisatie kreeg een vaste speelplek in het Koninklijk Theater Carré en een nieuw onderkomen in het Wilminktheater en in de Performance Factory in Enschede.

Mansfield: “Ik heb met veel toewijding en liefde de Nederlandse Reisopera door een hele roerige periode geleid. Trots ben ik op de producties die we sindsdien met elkaar hebben neergezet. We hebben onze vooraanstaande positie in het culturele landschap meer dan waargemaakt. Het is tijd voor nieuw leiderschap, voor iemand die met een eigen artistieke visie de opera nieuw elan geeft. Voor mij is het moment nu gekomen om een punt te zetten achter mijn periode bij de Nederlandse Reisopera en een nieuwe fase in te luiden.”

Paul Doop, voorzitter raad van toezicht: “Nicolas heeft zich altijd met tomeloze energie en bevlogenheid ingezet. De ambitie van de Nederlandse Reisopera is om kwalitatief hoogstaande opera voor iedereen bereikbaar te maken. Hier heeft Nicolas voortreffelijk invulling aan gegeven en wij gaan door op de ingeslagen weg. We zijn hem zeer dankbaar voor de mooie resultaten die hij heeft bereikt en wensen hem veel succes toe voor de toekomst.”

Tekst: Persbericht Nederlandse Reisopera

KNMO Klankwijzer is hét nieuws- en informatieplatform van de instrumentale amateurmuziek. Schrijf je hieronder (oranje balk) in voor de gratis nieuwsbrief en je ontvangt ook de digitale nieuwskrant automatisch in je mailbox. Of like: https://www.facebook.com/klankwijzer

Gepubliceerd: 25 SEP 2020 - 15:37
Laatste update: 25 SEP 2020 - 15:44