KNMO vraagt aandacht bij minister voor onwenselijke situatie 

KNMO vraagt aandacht bij minister voor onwenselijke situatie 

De persconferentie en de daarbij aangekondigde maatregelen van gisteren zijn ingrijpend. De gevolgen die dit met zich meebrengt voor vrijwilligers binnen verenigingen zijn groot, we hebben dan ook bij de minister aandacht gevraagd voor deze onwenselijke situatie. Dat schrijft KNMO-voorzitter Bart van Meijl in een brief die vanmiddag uitgaat naar de muziekverenigingen.

In de brief wijst Van Meijl erop dat de volgende maatregelen met ingang van zaterdag 6 november 2021 zullen gelden:

Verenigingen moeten bij al hun culturele activiteiten (concerten, repetities etc.) de aanwezigen een geldig coronatoegangsbewijs laten tonen. Dit is uitgezonderd voor jeugd tot 18 jaar.
• De maatregel is gericht op de activiteit, het maakt daarbij niet uit in wat voor locatie (besloten/openbaar) de activiteit wordt gehouden.
• Deze regel geldt in principe voor iedereen die bij de activiteit aanwezig is. In het overleg van 2 november 2021 met de minister van OCW hebben we nog een aantal vragen gesteld over o.a. de positie van professionals binnen verenigingen. Hierover verwachten we meer duidelijkheid de komende dagen.

Daarnaast blijven de basisregels van kracht:
• Blijf thuis bij klachten en laat je testen bij de GGD. Ook als je al gevaccineerd bent.
• Bij een positieve test: blijf thuis en vermijd contact met anderen, ook als zij gevaccineerd zijn.
• 1,5 meter is een veilige afstand. Bescherm jezelf en anderen.
• Schud geen handen.
• Was vaak en goed je handen.
• Hoest en nies in je elleboog.
• Zorg voor voldoende frisse lucht en ventilatie in binnenruimtes.

De Rijksoverheid adviseert om vanuit de veiligheid de 1,5 meter afstand aan te houden. Aangezien de 1,5 meter regel (en andere voormalige afstandsmaatregelen) voor veel verenigingen problematisch zijn tijdens repetities begrijpen we dat dit advies niet direct opgevolgd kan/zal worden. We adviseren wel om alle mogelijke andere (voorzorgs)maatregelen te intensiveren om besmetting te voorkomen.

Samen ‘vereniging’ zijn blijft dus mogelijk, echter met toepassing van de maatregelen en adviezen. De maatregelen en daaruit voortvloeiende gevolgen hebben we zoals gebruikelijk met onze collega-organisaties afgestemd. Het KNMO-protocol zal worden bijgewerkt naar deze nieuwe situatie en blijft daarmee leidend.

Voor vragen kan contact opgenomen worden met Jos van der Sijde of Luuk Mevis op corona@knmo.nl.

Met vriendelijke groet, Namens het bestuur van de KNMO,
Bart van Meijl, voorzitter KNMO

KNMO Klankwijzer is hét nieuws- en informatieplatform van de instrumentale amateurmuziek. Schrijf je hieronder (oranje balk) in voor de gratis nieuwsbrief en je ontvangt ook de digitale nieuwskrant automatisch in je mailbox. Of like: https://www.facebook.com/klankwijzer

Gepubliceerd: 03 NOV 2021 - 15:21
Laatste update: 03 NOV 2021 - 15:28