Koen Delil wint concours Artamuse

Koen Delil wint concours Artamuse

De 10-jarige Koen Delil is de algehele winnaar van het Artamuse Solistenconcours 2019. In dit concours streden dit jaar 96 koperblazers, houtblazers en slagwerkers van de Sittard-Geleense muziek- en dansschool om de eer.

Hoewel iedereen een medaille krijgt en zich een winnaar mag voelen wordt er door de jury beoordeeld wie de beste muzikant is uit zijn divisie. Muzikale multiman Jos van de Braak koos dit jaar 7 deelnemers die hij een ‘goed’ tot ‘uitmuntend’ gaf.

Eerst de uitslagen maar eens. In de Startersdivisie, bedoeld voor leerlingen uit het eerst of tweede opleidingsjaar, won Ties Wijnen op trompet. Hij moest het opnemen tegen 22 kandidaten, de finale werd geblazen door 3 starters. In totaal 11 kandidaten versloeg Koen Delil met zijn hoorn in de Jeugddivisie, voor leerlingen tot en met 12 jaar. Ook hij is de ‘KampiKoen’ van het gehele concours. Koen behaalde dus de meeste punten van alle 70 deelnemers en nam het in de finale ook op tegen 3 kandidaten.

Zoals elk jaar zijn de koperblazers goed vertegenwoordigd. Dit jaar deden er echter 56 houtblazers mee, bijna het dubbele aantal! Bente Schiffeleers won op hoorn in de 5de divisie. In de 4de divisie won Chris Schmeitz op bugel. Ook zij moesten elk in de finale nog 2 anderen verslaan. In de 3de divisie won houtblazer Sjors Hendriks met het nummer ‘Papillon’ op alt saxofoon, hij versloeg in de voorronde 21 kandidaten, voornamelijk houtlbazers. Op bugel blies Marieke Coenen zich langs 13 kandidaten in de 2de divisie.
De eerste divisie was dun bezaaid met 4 kandidaten. Dwarsfluitiste Marja van Kaam had haar finaleplek bijna gemist; tenor saxofonist Gemma Esselaar was uitgeroepen tot finalist maar bleek een punt lager te hebben. Beide stonden daarom in de finale die Marja alsnog won.

Dirigent, arrangeur, musicoloog en muziekuitgever Jos van de Braak noemde de kwaliteit van het concours zeer goed. Met jury labels variërend van ‘goed’ tot ‘uitmuntend’ heeft hij met veel plezier de finale dit jaar gejureerd. Op www.artamuse.nl zijn foto’s gepubliceerd van het concours en uiteraard alle winnaars.

Op de foto: Winnaar Koen Delil met docent Jan Kitzen.

Tekst: aanlevering Artamuse - Foto: Amanda van der Lugt.

Gepubliceerd: 12 FEB 2019 - 14:49