Laat Pasveer de vonk overslaan?

Laat Pasveer de vonk overslaan?

Doorgaans laten de topkorpsen verstek gaan op de nationale kampioenschappen mars en show. Pasveerkorpsen Leeuwarden doorbrak afgelopen zaterdag die trend. Zorgen de Friezen daarmee voor een ommezwaai?

Zo, die hebben de Friezen toch maar mooi in the pocket. De nationale titel op het onderdeel mars misstaat absoluut niet op het cv. Ook niet bij een korps als Pasveerkorpsen Leeuwarden dat al een hele prijzenkast vol heeft aan vaandels, vlaggen en trofeeën. Met een Nederlandse titel kun je aankomen bij taptoeorganisaties. Het levert bovendien een heleboel publiciteit op. Extra reclame die je als showkorps in deze tijden goed kunt gebruiken. Voorzitter Bas Hut geeft toe dat het ontbreken van topkorpsen op het nationale podium op zijn zachtst gezegd merkwaardig is. “Eigenlijk is dat bijzonder. Er wordt een wedstrijd met een officiële titel georganiseerd en de topkorpsen, ook Pasveer niet, nemen daar nooit aan deel.” De motivatie om dit jaar wel deel te nemen, kwam vanuit de eigen leden, legt hij uit. “Ze wilden graag aan een wedstrijd meedoen, maar dan een keer geen show, maar een discipline waar we ons al tijden minder mee bezig houden: de mars.”

Expeditie
Van die expeditie heeft Pasveer geen moment spijt. Gemotiveerd tot op het bot verschenen de Friezen in het snikhete sportpark ’t Hoenbroeck in Hasselt aan de start. Met 90,438 punten veroverde het korps de nationale titel in de kampioensdivisie. Hut: “We waren zeer tevreden over de uitvoering. Je kunt altijd verbeteren, maar als je bedenkt dat dit onze eerste marswedstrijd in 26 jaar was, verliep alles prima en succesvol.”

Extra trainingen
De opmerking ‘ach, het is maar het NK’ is in de aanloop naar het kampioenschap geen moment gevallen. Sterker: om goed voorbereid aan de start te verschijnen werden vijf extra trainingen op zondagmiddag ingeroosterd. “We hebben ons zeker serieus voorbereid. Als we iets doen, moet het wel goed. Onze leden leggen altijd een heerlijk fanatisme aan de dag als het gaat om hun hobby. Het was niet moeilijk om ze te motiveren, zelfs niet in de hitte van de laatste zondagtraining.”

Positief
Wat ongetwijfeld ook heeft meegeholpen is dat de deelnemers konden kiezen uit twee parcoursen: volgens het Nationaal reglement Mars van de KNMO en het WMC Marsparcours. Hut sluit niet uit dat Pasveer in de toekomst vaker zijn gezicht laat zien op het NK. “Het is goed voor een groep om zich te meten met collega-korpsen. Wedstrijden zijn leuk en vragen altijd iets extra, dat brengt je altijd voordeel. Natuurlijk zou het mooi zijn als ook onze collega’s deze stap weer gaan maken door voor de show- of de marswedstrijd in te schrijven. Onze leden hebben het in ieder geval als zeer positief ervaren. Een leuke wedstrijd in een fijne ambiance met een prima organisatie en een uitermate capabel juryteam.”

Op de foto: Pasveerkorpsen Leeuwarden kwam voor het eerst sinds 26 jaar in actie op het onderdeel mars.

Tekst: Frank Vergoossen
Foto: Martien Wursten

Uitslag NK Mars en Show 2023
Marching
Star Division: 1. St. Cecilia uit Zegge, 85 pnt, kampioen.
Champion Division: 1. Pasveer Leeuwarden, 90,438 pnt, kampioen; 2. Concordia Overdinkel, 82,313 pnt; 3. Drumband Hasselts Fanfare, 81,375 pnt; 4. Excelsior Losser, 80,75 pnt.

Show
Star Division: 1. Beatrix Hilversum, 75,417 pnt, kampioen; 2. Door Samenwerking Groot (DSG) Waadhoeke, 74,042 pnt.
Champion Division: 1. Jubal Dordrecht, 76,583 pnt, kampioen.

Gepubliceerd: 21 JUN 2023 - 18:40
Laatste update: 22 JUN 2023 - 15:51