Laatste klusje voor burgemeester in eerbetoon aan d'Artagnan

Laatste klusje voor burgemeester in eerbetoon aan d'Artagnan

In de successerie Concert van de Week richt KNMO Klankwijzer de schijnwerper op concerten, presentaties en manifestaties met een opvallende artistieke invulling of een bijzondere aanleiding. In deze aflevering zoomen we in op het theatraal spektakelstuk Le Tombeau d’Artagnan met harmonie St. Petrus en Paulus uit Maastricht in de hoofdrol.

Nog een laatste klusje staat burgemeester Annemarie Penn-te Strake te wachten. Voordat ze op 30 juni na acht jaar de ambtsketen van de stad Maastricht inlevert, speelt ze mee in het theaterstuk Le Tombeau d’Artagnan. Zij neemt de rol van La Cité voor haar rekening, waarin de Stad Maastricht sprekend wordt opgevoerd. De scheidend burgemeester zal zich in die hoedanigheid prima op haar plek voelen. Voor ze burgemeester van Maastricht werd, deed ze immers podiumervaring op bij het Maastrichtse operagezelschap Opéra Comique.

Heldendaden
Le Tombeau d’Artagnan herdenkt de 350e sterfdag van deze Franse edelman, die op 23 juni 1673 sneuvelde bij het beleg van Maastricht. Hij diende als kapitein van de Musketiers in het leger van Koning Lodewijk XIV, de Zonnekoning, die de stad wilde veroveren. Op het voorterrein van de Tapijnkazerne (de huidige Universiteit Maastricht) brengen meer dan 200 acteurs en muzikanten zijn heldendaden tot leven in een spectaculair spektakel. De bekende regisseur/schrijver Sybrand van der Werf schreef op basis van bestaande teksten uit de wereldliteratuur Le Tombeau d’Artagnan, een toegankelijk drama met moraal, humor en ernst. Ondersteund door veel muziek klinken teksten en wordt gezongen en geacteerd. Dirigent en arrangeur Matty Cillissen levert met zijn harmonie St. Petrus en Paulus uit Wolder de muzikale basis. De muziek van onder andere Händel, Beethoven, Holst, Jenkins, Wagner, Respighi en Lully begeleidt de cast, bestaande uit professionele acteurs/zangers en vele tientallen amateurspelers.
Het spektakel is een mengeling van toneel, muziek, actie, dans, klank en licht, en dat alles tegen de historische achtergrond van de kazerne, nabij de sterfplek aan de walmuren van de stad. Het publiek neemt plaats op stoelen die rond de verdiepte paradeplaats worden neergezet. Het groot orkest zit beneden voor de ingangswand, terwijl het schouwspel zich op ooghoogte ontrolt. Het hele stuk wordt zonder pauze gespeeld en duurt ongeveer anderhalf uur.

Verhaallijnen
De rol van de harmonie binnen dit theaterspektakel is uitermate belangrijk. Ze begeleidt niet alleen de solisten en het koor, maar speelt ook tijdens verschillende intermezzo’s tussen de diverse scènes. Regisseur Sybrand van der Werf laat rondom het kernthema, de belegering van Maastricht in 1673 door de Zonnekoning Louis XIV, verschillende verhaallijnen lopen waarbij diverse historische figuren die bij deze belegering betrokken waren een rol spelen. Samen met dirigent Matty Cillissen heeft de regisseur naar muziek gezocht die daar goed bij past. Dat was niet altijd even gemakkelijk. Enkele werken zijn speciaal voor dit concert bewerkt voor harmonieorkest.

Oorlogsmuziek
Er komt natuurlijk nogal wat oorlogsmuziek op de lessenaar, zoals Mars uit The Planets van Holst en Wellington’s Victory van Beethoven. Maar Sybrand van der Werf legt er ook een boodschap in met aandacht voor het afschuwelijke en de zinloosheid van oorlog. Daarvoor is onder andere een deel uit The Armed Man van Jenkins in het programma opgenomen. Niet toevallig komen zowel aria’s van Händel als van Lully, de hofcomponist van de Zonnekoning, voorbij. Daarmee zet Van der Werf de Franse opera tegenover de Italiaanse opera. Händel, hoewel vrijwel zijn hele leven werkzaam in Engeland, had zijn vorming immers genoten in Italië. Verder is er onder andere muziek uit Die Götterdämmerung van Wagner en een deel uit Pini di Roma opgenomen. Kortom, een gevarieerd programma. Voor de harmonie is het een intensief concert. Van de tachtig minuten die het stuk duurt, zijn de muzikanten vijftig minuten aan het spelen. De afstemming met de zangers, de acties op het toneel en de extra power die spelen in de buitenlucht vereist, komen daar nog bij. St. Petrus en Paulus kan dus volop aan de bak.

Le Tombeau d'Artagnan | Stiechting de Vief Köp door cast van 200 acteurs en muzikanten m.m.v. harmonie St. Petrus en Paulus Wolder | 22 tot en met 25 juni, 21.00 uur | Tapijnkazerne Maastricht | kaarten: https://www.deviefkop.nl 

Op de foto: Burgemeester Annemarie Penn-te Strake neemt de rol van La Cité voor haar rekening. 

Foto©️: FV Media Producties.

Gepubliceerd: 21 JUN 2023 - 11:56