“WMC verkocht geen rechten aan IBB Media”

“WMC verkocht geen rechten aan IBB Media”

“Het is een broodjeaapverhaal dat het WMC het alleenrecht op het maken en verspreiden van opnames zou hebben verkocht aan IBB Media. WMC is met IBB Media alleen een samenwerking aangegaan om de streamingdienst te verzorgen.” Dat zegt voorzitter Bert Corneth in een reactie op de ophef die is ontstaan over de actie van IBB Media om op sociale media van verenigingen filmpjes van het WMC te verwijderen.

Tekst: Frank Vergoossen – Foto FV Media Producties

Corneth legt uit dat IBB is ingehuurd om opnames te maken in de Rodahal en in het Theater Kerkrade. Het WMC schoot zelf de beelden van de optredens tijdens de mars- en showwedstrijden in het Parkstad Limburg Stadion. Die opnames werden vervolgens door IBB mede namens het WMC in de vorm van een betaalde dienst gestreamd. Die streamingdienst loopt nog steeds. Naar verwachting tot eind september kan er een abonnement genomen worden op diverse streams. Corneth: “Als mensen die filmpjes vervolgens gaan kopiëren om op hun eigen kanalen te zetten, is dat hetzelfde als dat je bijvoorbeeld een bioscoopfilm overneemt en gaat publiceren. Dan spreek je over piraterij. Daartegen treedt IBB mede namens ons op. Dat is tevens ter bescherming van de integriteit van mensen die gewoon een abonnement hebben gekocht. Zo simpel is het.”

Gesprek
Corneth heeft in een gesprek met IBB aangegeven dat optreden tegen social media-publicatie van door bezoekers zelf vanaf de tribune gemaakte opnames weinig zoden aan de dijk zet. “Het was zowel in het stadion als in de beide concertlocaties feitelijk verboden om filmpjes te maken. Maar het is nu eenmaal iets van de tijd waarin we leven dat mensen graag iets vastleggen en hun geluk willen delen. Je zou het zelfs gratis reclame kunnen noemen. Daar kun je wel iemand 24/7 op gaan zetten, maar het heeft geen zin om daar tegen op te treden. Dat is ook voor IBB duidelijk. Er is daar in eerste instantie wellicht te grof op geschoten.”

Dienst
De WMC-voorman legt uit dat de livestream, waarmee tijdens de editie van 2017 al werd proefgedraaid, vooral bedoeld is om het WMC wereldwijd nog beter op de kaart te zetten. Dat heeft ook effect gehad. In Noord-Amerika en Azië bijvoorbeeld zijn de streams naar tevredenheid van de organisatie bekeken. “Het kan altijd beter en kan altijd meer, maar de doelgroepen die we hiermee wilden bereiken, hebben we ook bereikt. Je moet die livestream zien als een dienst van het WMC aan de wereld. Als we er commercieel gezien van zouden moeten leven, zouden we er wellicht acuut mee stoppen.”

Rechten
Het grote misverstand is volgens Corneth dat het WMC alle rechten verkocht heeft aan IBB. “Dat is pertinent niet waar. Dat zou ook betekenen dat we bijvoorbeeld Omroep Max en andere televisiezenders principieel buiten de deur hadden gehouden. Dat zou niet slim zijn, want zij dragen per slot van rekening bij aan onze bekendheid.”

Compilaties
Als de streamingdienst is afgelopen, kunnen verenigingen in het bezit komen van de opnames van hun concerten en optredens. Daarvoor is volgens Corneth inmiddels al grote belangstelling. Verenigingen mogen deze opnames naar eigen inzicht inzetten voor les- of promotiedoeleinden. Ook gaat het WMC te zijner tijd zelf een aantal compilaties maken die bezoekers evenals deelnemende verenigingen als aandenken aan het 19e WMC kunnen verwerven.

Op de foto: Voorzitter Bert Corneth naast burgemeester Petra Dassen van Kerkrade tijdens de prijsuitreiking op de slotdag van WMC 2022.

Gepubliceerd: 12 AUG 2022 - 19:07
Laatste update: 12 AUG 2022 - 19:16