
Lichte muziek verdient een beter lot
Blaasorkesten leggen voor meer dan de helft van hun speeltijd lichte muziek op de lessenaars, terwijl de elementaire kennis om de diverse lichte muziekstijlen goed uit te voeren in veel gevallen ontbreekt. Tijd dus om de kundigheid op dit gebied bij te spijkeren. In samenwerking met de lichte muziekspecialisten Jos Pommer en Patrick Curfs hebben Musidesk Rijnbrink en de Muziekbond Gelderland-Flevoland een traject uitgestippeld om de uitvoeringspraktijk van lichte muziek bij blaasorkesten naar een hoger plan te tillen.
We hoeven niet onder stoelen of banken te steken dat de instrumentale amateurmuziek moeilijke tijden doormaakt. Het bespelen van een klarinet, trombone of bugel is niet meer hip genoeg. “En toch valt er best veel aan te doen als verenigingen het publiek voor zich weten te winnen en aansluiting zoeken bij jongere generaties”, zegt Jos Pommer, oud-dirigent van het Orkest Koninklijke Luchtmacht en specialist op het gebied van de lichte muziek voor blaasorkesten. “Besturen en dirigenten moeten wat creatiever zijn om nieuwe generaties aan te spreken. Jongeren zijn helemaal wild van games. De game-industrie maakt gebruik van geweldige muziek. Door multimediaal te werken met orkesten en games bereik je die jongere doelgroep wel.”
Festival
Lichte muziek verdient meer aandacht. Daarom houdt Musidesk op 28 oktober in samenwerking met de Muziekbond Gelderland-Flevoland het Hanzefestival Gelderland, een beoordelingsfestival toegespitst op lichte muziek. Geen strijd om punten en prijzen, maar een heel traject dat is uitgestippeld om de deskundigheid op het gebied van de lichte muziek te verbeteren. Zo is er voorafgaand aan het festival - op vrijdag 2 juni - een inspiratiesessie voor de dirigenten van de deelnemende orkesten. Hierin worden artistiek-inhoudelijke zaken uitgelicht, zodat de deelnemers straks op het festival goed beslagen ten ijs komen. Maar ook na het festival houden de juryleden Jos Pommer en Patrick Curfs contact met de deelnemers om hen verder te begeleiden. “Lichte muziek is nog steeds onderbelicht in de Nederlandse blaasmuziek”, zegt Pommer. “Het gezegde ‘onbekend maakt onbemind’ is hierbij van toepassing. Er is koudwatervrees om de zaak serieus op te pakken. Dat komt ook door een gebrek aan vakkennis. Muzikanten krijgen niet de juiste informatie om de muziek goed uit te voeren.”
Ritmesectie
Van essentieel belang om lichte muziek op een verantwoorde manier te spelen, is de inzet van een ritmesectie. Die bestaat uit een pianist, bassist, drummer en eventueel een elektrische gitaar. In de praktijk worden de functies van deze instrumenten vaak ingevuld door het versterken of verdubbelen van een aantal blaasinstrumenten. Maar dat voelt voor lichte muziekexpert Jos Pommer als vloeken in de kerk. “Een ritmesectie is het kloppend hart van de lichte muziek. Uitgevers weten dat verenigingen vaak niet beschikken over deze instrumenten en arrangeren zo dat de instrumenten van de ritmesectie gedekt worden door blaasinstrumenten. Door alles op deze manier dicht te arrangeren gaat de essentie van de lichte muziek verloren. Zoals strijkers voor een symfonieorkest, houtblazers voor een harmonie en bugels voor een fanfare de essentie vormen, zo begint in de lichte muziek alles met een ritmesectie.”
Interpretatie
Ook over interpretatie valt volgens Pommer enorm veel te vertellen. Datzelfde geldt voor programmaopbouw. Stuk voor stuk aspecten waar klassieke hafabra-dirigenten in hun opleiding geen kennis van hebben genomen. Met het verbeteren van de essentiële kennis hopen de initiatiefnemers niet alleen het niveau van de lichte muziek te verbeteren maar ook dat dirigenten en muzikanten zich met meer plezier gaan toeleggen op lichte muziek.
Het Hanzefestival in de lichte muziek wordt gehouden op 28 oktober in de Hanzehof in Zutphen. Het thema is Showtime. Elk orkest krijgt tijdens het festival een speeltijd van circa 25 minuten. Er is ruimschoots tijd voor inspelen en een soundcheck op het podium. Speciaal voor het festival heeft de jury een indicatieve repertoirelijst samengesteld met voorbeeldcomposities. De voorbereidende inspiratiesessie is op vrijdag 2 juni bij Musidesk in Deventer. Aanmelden is mogelijk tot 1 juni. Meer informatie en mogelijkheid voor inschrijving vind je: HIER
Op de foto: Deelnemers krijgen zowel voor als na het optreden tips en tops van de jury.
Tekst: Frank Vergoossen
Foto: Aanlevering Musidesk Rijnbrink
Gepubliceerd: 03 MEI 2023 - 15:57
Laatste update: 09 MEI 2023 - 08:25