Limburgse bond verhuist in 2021 uit Roermond

Limburgse bond verhuist in 2021 uit Roermond

De concertconcoursen van de Limburgse Bond van Muziekgezelschappen worden vanaf 2021 niet meer gehouden in De Oranjerie in Roermond. Ook wordt er dan zowel een najaars- als voorjaarsconcours gehouden. Dat zegt voorzitter Noël Lebens.

Volgend jaar wordt wel nog gewoon gebruik gemaakt van De Oranjerie. De concertconcoursen 2020 worden wel weer een week later gehouden dan dit jaar: zondag 25 oktober en zondag 1 november. “De LBM ziet 2020 als een overgangsjaar”, zegt Lebens. “Vanaf 2021 vinden de concertconcoursen in het voor- en najaar buiten Roermond plaats.”

De concoursen van de LBM zitten al enkele jaren in het slop. De publieke belangstelling is nog altijd behoorlijk, maar het aantal deelnemers is flink geslonken. De laatste jaren gaan gemiddeld rond de tien Limburgse orkesten bij hun eigen bond op concours. Steeds meer Limburgse verenigingen zoeken hun geluk buiten de bondsgrenzen. Dit jaar gingen zeven LBM-verenigingen buiten de provincie op concours. Een van de oorzaken is dat de concoursen in Limburg al rond half oktober plaatsvinden. Die data liggen voor veel verenigingen te dicht op de zomervakantie.

Het grootste bezwaar is echter de locatie. De Oranjerie in Roermond is al vele jaren de vaste concoursaccommodatie van de LBM. Een theaterzaal met uitstekende faciliteiten, betaalbaar en goed bereikbaar. Alleen de akoestiek laat te wensen over. Voor veel verenigingen is dat de belangrijkste reden om naar elders uit te wijken. Hoewel de bond zich altijd op het standpunt heeft gesteld dat de omstandigheden voor ieder orkest hetzelfde zijn, gaat het bestuur nu toch maatregelen nemen.

KNMO Klankwijzer is het NU.nl van de instrumentale amateurmuziek. Schrijf je hieronder (oranje balk) in voor de gratis nieuwsbrief en je ontvangt ook de digitale nieuwskrant automatisch in je mailbox. Of like: https://www.facebook.com/klankwijzer

Gepubliceerd: 05 DEC 2019 - 09:31