Limburgse muziekmonumenten in O Sole mio

Limburgse muziekmonumenten in O Sole mio

In de successerie Concert van de Week richt KNMO Klankwijzer de schijnwerper op concerten, presentaties en manifestaties met een opvallende artistieke invulling of een bijzondere aanleiding. In deze aflevering aandacht voor het Pinksterconcert van de Koninklijke Harmonie Sainte Cécile uit Eijsden in een Italiaans programma met de Mastreechter Staar op zaterdag 18 mei in Theater aan het Vrijthof in Maastricht.

FOTO: AANLEVERING SAINTE CÉCILE

Een zwoele namiddag op een middeleeuws plein in het centrum van een pittoresk Italiaans stadje. Terwijl de zon langzaam ondergaat verwennen de muzikanten van de Koninklijke Harmonie Sainte Cécile Eijsden en de zangers van de Koninklijke Zangvereniging Mastreechter Staar het publiek met een sprankelend programma van Italiaanse symfonische muziek, liederen en opera. Twee monumentale Limburgse muziekgezelschappen onder leiding van twee gelauwerde dirigenten verklanken de Italiaanse zon, de warmte en de liefde. De instrumenten van de Roeij en de stemmen van de Staar klinken samen en wisselen elkaar af in Bellini’s opera Norma, Respighi’s symfonische gedicht Feste Romane, het Napolitaanse lied O Sole mio (O mooie zon van mij), De Meij’s Echos de San Marco en nog tal van Italiaanse klassiekers.

TRADITIE
De Pinksterconcerten in het Vrijthoftheater vormen inmiddels een traditie van meer dan 25 jaar. Ieder jaar opnieuw weet het orkest van dirigent Jan Cober het publiek te verrassen op een boeiend themaprogramma. De editie van 2024 staat geheel in het teken van Italië, het land van de romantiek, de prachtige landschappen, de heerlijke keuken en de enorme rijkdom aan kunst, maar ook het land van een rijke muzikale geschiedenis. Uit het onuitputtelijke repertoire heeft Sainte Cécile een bijzonder programma samengesmeed. Het publiek mag wegzwijmeren bij de Ouverture en Coro e Sortita d’Oroveso uit de opera Norma van Vincenzo Bellini, Lascia ch’io pianga uit Rinaldo van Georg Friedrich Händel, Ave Maria van Vladimir Vavilov, Coro di Schiavi Ebrei (Slavenkoor) uit Nabucco en La Vergine degli Angeli uit La Forza del Destino van Giuseppe Verdi, O sole mio van Eduardo di Capua en Alfredo Mazzucchi en Coro di Crociati e Pellegrini (Kruisvaarderskoor-Pelgrimskoor) uit I Lombardi van Verdi. Na de pauze klinken Echos de San Marco van Johan de Meij, Hoboconcert van Vincenzo Bellini, Intermezzo uit Cavalleria Rusticana van Pietro Mascagni en als finale Feste Romane van Ottorino Respighi.

SPRINGLEVEND
De Koninklijke Harmonie Sainte Cécile uit Eijsden, heeft zich onder de muzikale leiding van Jan Cober ontwikkeld tot een van de beste amateurharmonieorkesten ter wereld. Koninklijke Zangvereniging Mastreechter Staar is met haar breed repertoire aan opera, operette, belcanto, musical en pop na 140 jaar nog steeds springlevend. Dirigent Hennie Ramaekers, ook geen onbekende in de wereld van de blaasmuziek, daagt het koor uit om over grote hoogten te stijgen. Solisten tijdens het Pinksterconcert zijn bas-bariton Bèr Schellings (al sinds 1977 de vaste solist van de Staar), tenor Fabio Verga (de jongste solist uit de Staar), sopraan Davinia van der Zee (The Anthony Singers en Canto Rinato) en hoboïst Roger Cramers (Residentie Orkest).

Praktisch
O Sole mio, Pinksterconcert van de Koninklijke Harmonie Sainte Cécile Eijsden m.m.v. Koninklijke Zangvereniging Mastreechter Staar | zaterdag 18 mei, 20.00 uur | Theater aan het Vrijhof Maastricht | kaarten: klik HIER.

Foto: Het Pinksterconcert is al meer dan 25 jaar een traditie van de Koninklijke Harmonie Sainte Cécile uit Eijsden.

Wil je jouw concert of activiteit ook zo uitvoering belicht zien op het multimediale platform KNMO Klankwijzer? Informeer naar de mogelijkheden via redactie@klankwijzer.nl

Gepubliceerd: 15 MEI 2024 - 10:22
Laatste update: 15 MEI 2024 - 11:07