Limburgse muziekwereld bundelt krachten voor cursus assistent-dirigent

Limburgse muziekwereld bundelt krachten voor cursus assistent-dirigent

De Limburgse onderwijsinstellingen Kunstencentrum Venlo, Stichting SMK Kerkrade en RICK Weert starten in samenwerking met de Limburgse Bond van Muziekgezelschappen (LBM), Verbindend Netwerk Koorzang Limburg (VNK-L) en de Limburgse Bond van Tamboerkorpsen (LBT) een oriëntatiecursus en een basiscursus dirigent.

Dit gezamenlijke project, op initiatief van de Stichting Klankkleur Limburg, maakt het voor iedereen in Limburg mogelijk te groeien in het begeleiden van een (jeugd)koor, (jeugd)harmonie- en fanfareorkest of slagwerkensemble. Deelnemers woonachtig in Limburg ontvangen bij het behalen van het certificaat 75 procent van het cursusgeld terug.

Specialiseren
Vroeger bestonden er uitgebreide opleidingen voor het assistent-dirigentschap. Bij de cursussen die de Limburgse organisaties nu aanbieden ligt de studiebelasting een stuk lager. Met de provinciale opleiding leren deelnemers (jonge) zangers of muzikanten een koor of ensemble beter te begeleiden. Met twee verschillende cursussen, ingedeeld in een niveau voor beginners (oriëntatiecursus) en een basiscursus als vervolg hierop, ontwikkelen ze zich tot een assistent-dirigent. Hierbij kunnen de kandidaten zich specialiseren in koor-, hafa- of slagwerkdirectie.

Certificaat
De Oriëntatiecursus Dirigeren maakt je in tien lessen tot een beginnend dirigent. Werk je graag met (jonge) zangers of muzikanten en wil je jouw vaardigheden om hen te begeleiden verbeteren? Wil jij graag een (jeugd)koor, (jeugd)hafaorkest of slagwerkensemble dirigeren? In tien lessen ontdek je wat er bij dirigeren komt kijken en of dit bij je past. Je maakt kennis met repetitie- en slagtechniek, stemvorming en muziektheorie. Na afronding van de cursusontvang je het certificaat niveau 1 van de provinciale opleiding Assistent-dirigent.
Wil je je daarna verder bekwamen in het vak van dirigent? Met de Basiscursus Dirigeren ga je dieper in op onder andere solfège, partituurspel, slagtechniek, repetitietechniek, stemvorming en programmering. Je leert niet alleen de theorie erachter, maar je past het ook toe in de praktijk met een koor, orkest of ensemble. Na afronding van de cursus ontvang je het certificaat niveau 2 van de provinciale opleiding Assistent-dirigent. De cursussen worden gegeven door ervaren praktijkgerichte docenten van de kunstinstellingen, waarbij het lesprogramma aansluit op de wensen en behoeften van de muziekbonden.

Nieuwsgierig
De cursussen hebben als doel mensen nieuwsgierig te maken voor het vak in de hoop dat ze de smaak te pakken krijgen en daarna zelf het initiatief nemen om zich verder te ontwikkelen. Doordat de cursus zo laagdrempelig is hopen de bonden mensen te bereiken die geen echte opleiding tot dirigent willen, maar die wel enorm veel baat zou hebben bij enige scholing. In de praktijk zie je namelijk vaak dat mensen functies invullen als leider van een jeugdorkest of invaller voor de vaste dirigent, terwijl ze daarvoor niet geschoold zijn. Bij deze mensen is meestal sprake van veel energie en passie, waardoor met het volgen van een cursus een enorme kwaliteitsslag gemaakt kan worden.

ORIËNTATIECURSUS DIRIGENT
10 lessen:
€ 370 (excl. BTW)
Start: week 39, 2021
Locaties: Venlo, Weert en Kerkrade
Meer info over gratis proefles en aanmelding via website aanbieders.
Deelnemers uit Limburg ontvangen na het behalen van het certificaat 75 % van de cursusprijs retour.

BASISCURSIS DIRIGENT
10 lessen: € 370 (excl. BTW)
Start: week 10, 2022
Locaties: Venlo, Weert en Kerkrade
Meer info over gratis proefles en aanmelding via de website van de aanbieders.
Deelnemers uit Limburg ontvangen na het behalen van het certificaat 75 % van de cursusprijs retour.

Docenten
SMK Kerkrade: Jos Zegers (hafa); Guido Swelsen (slagwerk); Dion Ritten (koor).
Kunstencentrum Venlo: Frank Steeghs (hafa).
RICK Weert: Ad Triepels (slagwerk); Leo Smeets (koor).

Bent je na het lezen van dit artikel zelf nieuwsgierig geworden? Of lijkt het je fijn voor jouw eigen vereniging een assistent-dirigent aan te stellen? Kijk voor meer informatie op de website van de betreffende kunstinstelling.

(advertorial)

KNMO Klankwijzer is hét nieuws- en informatieplatform van de instrumentale amateurmuziek. Schrijf je hieronder (oranje balk) in voor de gratis nieuwsbrief en je ontvangt ook de digitale nieuwskrant automatisch in je mailbox. Of like: https://www.facebook.com/klankwijzer

Gepubliceerd: 29 JUL 2021 - 11:47
Laatste update: 10 AUG 2021 - 19:34