Lokale componist vindt lokale brassband

Lokale componist vindt lokale brassband

Flevo Brass Emmeloord had tijdens haar verenigingsconcert een wel hele bijzondere uitvoering, de première van een stuk van een plaatsgenoot.

Tijdens de voorbereidingen van het concert werd Geert Jan Kroon, dirigent van Flevo Brass en gevestigd componist in de HaFaBra wereld, benaderd door Thessa Veerman, student compositie aan de Hogeschool voor Kunsten Utrecht, met vragen over het componistenvak.

De compositie van Thessa was een koraal met als titel ‘Melancholic Memories’ en verklankt het dubbele gevoel van melancholie: het verlangen naar iets of iemand wie er niet (meer) is. Deze weemoed, zoals het ook genoemd wordt, bestaat aan de ene kant uit pijn en verdriet en aan de andere kant uit ‘moed’ om het verleden onder ogen te zien. Met dit stuk wordt het verleden geëerd, met al haar pijn en glorie.

 Na het maken van een goede compositie liep Thessa tegen de volgende grote uitdaging aan: Hoe krijg je jouw stuk gespeeld? Geert Jan adviseerde haar om contact te zoeken met de lokale muziekvereniging en toeval wilde dat Geert Jan hier zelf ook dirigeert. Thessa zocht als Emmeloordse contact met Flevo Brass met de vraag of ze haar compositie wilde uitvoeren, de vereniging was meteen enthousiast. Na het stuk een paar keer geoefend te hebben tijdens de repetities, waarbij Geert Jan tips gaf om de compositie beter aan te laten sluiten bij de klank en mogelijkheden van de brassband, heeft Flevo Brass het werk in première gebracht bij haar verenigingsconcert. Een goed voorbeeld waarbij een muziekvereniging een podium kan bieden aan jong talent.

Tekst en foto: Aanlevering Flevo Brass

Gepubliceerd: 15 APR 2023 - 12:34