‘Sainte Cécile behoort tot de top van Nederland’

‘Sainte Cécile behoort tot de top van Nederland’

De koninklijke harmonie Sainte Cécile uit Eijsden heeft zich voor de komende twee jaar gehandhaafd in de concertdivisie. Het orkest van dirigent Jan Cober voldeed vanmorgen met een concert in het Cultureel Centrum Eijsden aan de verplichting om op basis van een portfolio in aanmerking te komen voor een langer verblijf in de hoogste klasse van de blaasmuziek. Na afloop van het concert oordeelde de beoordelingscommissie dat Sainte Cécile aan alle eisen daarvoor voldoet.

Orkesten uit de concertdivisie hebben de mogelijkheid om zonder daadwerkelijk op concours te gaan op basis van de totale stroom aan muzikale activiteiten gedurende een bepaalde periode te voldoen aan de vijfjaarlijkse ‘concoursverplichting’. De vereniging stelt een portfolio samen waarin de programma’s van alle concerten in binnen- en buiteland en audio- en video-opnamen van de afgelopen vijf jaar tot in de kleinste details zijn gedocumenteerd. Daarbij worden ook elementen zoals concertlocaties, verzorging programmaboekje, media-aandacht, samenwerking met professionals en het verstrekken van compositieopdrachten meegewogen. Ook het hele verenigingsmanagement zoals organisatie, structuur, beleid en opleiding worden tegen het licht gehouden. Al die aspecten zijn nauwkeurig vastgelegd in een document. Aan het rapport van Sainte Cécile ontbrak nog één onderdeel: het bijwonen door de commissie van een podiumuitvoering. Met het concert Signé voegde de WMC-kampioen van 2009 en 2013 vanmorgen het laatste ontbrekende stukje aan het dossier toe.

Tijdens het portfolioconcert kwamen alle facetten van het harmonieorkest aan bod. Geopend werd met Symphony #2 ‘Voices’ van de Amerikaanse componist James M. Stephenson. Dirigent Jan Cober en zijn muzikanten vervolgden het programma met Wotans Abschied und Feuerzauber, de slotmuziek uit de opera Die Walküre van Richard Wagner, met de Limburgse bariton Sef Thissen als solist. Het concert werd besloten met An American in Paris van George Gershwin.

Na afloop deelde voorzitter Noël Lebens van de Limburgse Bond van Muziekgezelschappen mee dat Saint Cécile volgens de beoordelingscommissie aan alle eisen had voldaan. Daarmee verkreeg De Roej voor de jaren 2019, 2020 en 2021 uitstel van concoursdeelname. Volgens de commissie behoort Sainte Cécile tot de top van Nederland.

Op de foto v.l.n.r.: President graaf Raphaël de Liedekerke de Pailhe, LBM-voorzitter Noël Lebens en dirigent Jan Cober met de bijbehorende oorkonde.

KNMO Klankwijzer is het NU.nl van de instrumentale amateurmuziek. Schrijf je hieronder (oranje balk) in voor de gratis nieuwsbrief en je ontvangt ook de digitale nieuwskrant automatisch in je mailbox. Of like: https://www.facebook.com/klankwijzer

Gepubliceerd: 22 DEC 2019 - 14:46
Laatste update: 22 DEC 2019 - 15:09