‘Strop van 3800 euro voor gemiddelde amateurvereniging’

‘Strop van 3800 euro voor gemiddelde amateurvereniging’

Het Huis voor de Kunsten Limburg heeft aan de hand van een onderzoek onder de Limburgse amateurkunstverenigingen zoals harmonieën, fanfares, drumbands, koren en toneelverenigingen berekend dat de financiële schade per Limburgse amateurkunstvereniging tot 1 juli 2020 gemiddeld 3.800 euro bedraagt. In totaal komt dat voor de hele provincie neer op een schadepost van minimaal 1.360.400 euro.

Volgens het Huis voor de Kunsten komt dat omdat minimaal de helft van de amateurkunstverenigingen niet in aanmerking komt voor de TOGS-regeling en dus geen beroep kan doen op de vergoeding van 4.000 euro. De situatie van amateurkunstverenigingen wordt schrijnend als de opgelegde coronamaatregelen ook na 1 juli van kracht blijven.

De cijfers zijn gebaseerd op de resultaten van een telefonische belronde waarin amateurkunstverenigingen één-op-één bevraagd werden over de effecten van de coronacrisis op hun vereniging op de korte termijn. Het ‘Huis’ heeft 92 amateurkunstverenigingen (muziek- en slagwerkverenigingen, koren en amateurtheatergezelschappen) bevraagd. Daarnaast heeft het ‘Huis’ de 47 vragen geanalyseerd die zijn binnengekomen bij het corona hulploket.

Het ‘Huis’ wijst erop dat als de amateurkunstsector in zwaar weer verkeert, dit ook nadelige gevolgen heeft voor zzp’ers die als regisseur, dirigent, choreograaf of technicus etc. werkzaam zijn in de amateurkunstsector. “Een verenigingsleven in crisis heeft niet alleen impact op de cultuursector, maar ook op het sociale leven. Amateurkunstverenigingen spelen een cruciale rol voor de sociale cohesie in dorpen, wijken en steden”, aldus de onderzoekers van het Huis van de Kunsten.

Foto: Facebookpagina Koninklijke harmonie Sainte Cécile Eijsden

KNMO Klankwijzer is hét nieuws- en informatieplatform van de instrumentale amateurmuziek. Schrijf je hieronder (oranje balk) in voor de gratis nieuwsbrief en je ontvangt ook de digitale nieuwskrant automatisch in je mailbox. Of like: https://www.facebook.com/klankwijzer

Gepubliceerd: 13 MEI 2020 - 10:59
Laatste update: 13 MEI 2020 - 11:03