Luc Vertommen sluit studie naar Les Synthétistes af

Luc Vertommen sluit studie naar Les Synthétistes af

Dirigent, jurylid en doctor in kunsten Luc Vertrommen voltooit aan het Conservatorium van Brussel een doctoraatstudie naar de ontsluiting van het 20ste-eeuwse repertoire voor blaasorkest van de Synthetisten.

Dit componistencollectief bestond uit de jongste leerlingen van Paul Gilson. Zij verenigden zich in 1925 na het begin van het interbellum. De groep schreef in een geheel eigen stijl zeer moeilijke muziek voor een uitgebreide bezetting waar alleen de Koninklijke Muziekkapel van de Belgische Gidsen over beschikte. Luc Vertommen heeft 35 werken van deze schrijversgroep gerestaureerd. Sommige waren verloren geraakt, in slechte staat of onleesbaar. “De Synthetisten zijn de Steen van Rosetta voor het harmonieorkest, de missing link”, legt Vertrommen uit. “Hun repertoire is in de geschiedenis van het harmonieorkest essentieel en relevant.”

De werken zijn door de Muziekkapel van de Belgische Luchtmacht onder leiding van Matty Cilisen op cd gezet. Op dinsdag 20 juni (20.00 uur) verdedigt Luc Vertommen zijn proefschrift tijdens het concert Les Synthétistes in de Concertzaal van het Koninklijke Conservatorium in Brussel. De Muziekkapel van de Belgische Luchtmacht en Brass Band Hauts-de-France spelen dan onder leiding van Luc Vertommen werken van Paul Gilson, Marcel Poot, Nigel Clarke, Maurice Schoemaker, René Bernier, Francis de Bourguignon, Jules StrensGaston Brenta en Théo Dejoncker. Kaarten zijn verkrijgbaar via www.kcb.be/agenda  

Op de foto: Luc Vertommen naast het beeld van Marcel Poot, een van de Synthetisten, in het Koninklijk Conservatorium Brussel.

Foto©️: Tine Maes

Gepubliceerd: 16 MEI 2023 - 20:44
Laatste update: 16 MEI 2023 - 20:48