Lucas Vis nieuwe dirigent CoMA Eindhoven

Lucas Vis nieuwe dirigent CoMA Eindhoven

In april wordt Lucas Vis de nieuwe dirigent van CoMA Eindhoven. Hij volgt Arjan van Baest op als leider van het amateurorkest voor hedendaagse muziek. Lucas Vis heeft veel ervaring als dirigent van eigentijdse klassieke muziek.

Lucas Vis (72) was vaste dirigent van het Brabants Orkest, het Noordhollands Philharmonisch Orkest en het Nederlands Ballet Orkest. Als gastdirigent leidde hij vrijwel alle andere Nederlandse orkesten waaronder het Koninklijk Concertgebouw Orkest en de Nederlandse Opera. Vis is specialist in hedendaagse muziek. Bij Asko|Schönberg en het Duitse Ensemble Modern dirigeerde hij veel premières, onder meer van John Cage. Hij doceerde orkestdirectie aan de conservatoria van Den Haag en Maastricht en was artistiek directeur van het Conservatorium van Amsterdam. Daarnaast heeft Vis ook altijd met amateurs gewerkt.

CoMA Eindhoven is in 2018 opgericht en is partner van de Engelse organisatie Contemporary Music for All, die zich beijvert voor het spelen van hedendaagse muziek door amateurs. CoMA Eindhoven en CoMA Maastricht willen verbindingen leggen met de professionele muziekwereld en ze voeren momenteel gesprekken met Asko|Schönberg over samenwerking. Op 7 maart organiseren beide CoMA-ensembles in Eindhoven het festival PEPER IN JE OOR, waarbij ze andere amateurmusici en koorzangers de mogelijkheid bieden om kennis te maken met hedendaagse muziek. Het festival is ook bedoeld om de twee bestaande ensembles uit te breiden en om musici te inspireren om elders vergelijkbare ensembles op te richten. Op PEPER IN JE OOR neemt Arjan van Baest afscheid als dirigent van CoMA Eindhoven.

Gepubliceerd: 11 FEB 2020 - 08:48