Maarschalk van Saterslo herleeft in theatrale muziekspektakel

Maarschalk van Saterslo herleeft in theatrale muziekspektakel

In de successerie Concert van de Week richt KNMO Klankwijzer de schijnwerper op concerten, presentaties en manifestaties met een opvallende artistieke invulling of een bijzondere aanleiding. In deze aflevering aandacht voor het theatrale muziekspektakel Maarschalk van Saterslo dat de koninklijke muziekvereniging St. Caecilia uit Saasveld in het pinksterweekeinde vier keer op de planken brengt.

Terug naar 28 september 1262. ‘De begraffenis van ’n Maarschalk’. Saasveldse boeren, horigen en edellieden uit de wijde omtrek trotseerden regen en wind om hun kasteelheer Herman van Saterslo ten grave te dragen. Aangespoord door donder en bliksem lieten ze de zware lijkkist van hun ‘Grote Maarschalk’ in de moerassige gronden van 't Mölnven zakken. Maar nog voor de lijkkist de bodem van de kuil raakte, klinkt een krachtige stem: “Elk joar zal ik énen hanentred nöager noar mien kasteel hen kommen. Ik zal burcht Saterslo in oale luister herstellen en weer heersken oaver mien gebied!” Alles wijst erop dat de Grote Maarschalk in het pinksterweekeinde van 2022 de afstand eindelijk heeft afgelegd. En zoals hij destijds al beloofde “gef he dree lange daag’n feest!"

Vereeuwigen
Saasveld kent vele sagen en legendes die zich afspelen rondom het voormalig kasteel Saterslo. “Wat zou het mooi zijn deze verhalen te vereeuwigen en tot leven te laten komen in een muziekstuk, was onze gedachte ruim drie jaar geleden”, zegt Henri Veldhuis, voorzitter van de koninklijke muziekvereniging St. Caecilia Saasveld. Het resultaat is het muziektheaterstuk Maarschalk van Saterslo. Met de nodige vertraging vanwege Covid-19 wordt de productie in het pinksterweekend vier keer opgevoerd.

Libretto
St. Caecilia klopte bij componist Carl Wittrock aan om de muziek te schrijven. Tekstschrijver Laurens ten Den tekende voor de tekst in het Twents dialect. Jos Brummelhuis is de regisseur en Jan Riesewijk de verteller. Daarmee is de complete productie van Twentse makelij. Componist Carl Wittrock: “Maarschalk van Saterslo is een theatraal muziekstuk van ruim een uur voor fanfare, drumband, koor, verteller en solisten. Laurens ten Den schreef het libretto, gebaseerd op eeuwenoude sagen en legenden uit het rijke verleden van Saasveld en omgeving. Het is een stuk voor spanning, humor, actualiteit en de nodige romantiek. Voor mij als componist was het een inspirerende samenwerking.”

Legendes
Het verhaal is gebaseerd op de sagen en legendes, met de liefde als rode draad en met veel humor gebracht. De vier personages Kearl, Wief, Wicht en Jungske leven door de eeuwen heen. Ze waren er al toen de Grote Maarschalk, Herman van Saterslo, nog leefde. Maar ze kunnen ook prima omgaan met eigentijdse details, zoals social media. Kearl, Wief en Wicht houden dezelfde leeftijd. Behalve het Jungske, die maakt een groei door. Van snotaap tot volwassen vrijer. De Grote Maarschalk is eigenlijk de grote ster, ook al schittert hij door afwezigheid. Maar hij heeft een belofte gedaan: dat-ie ooit terug zal komen en dat het dan drie dagen feest zal zijn...

Totaalbeleving
Maarschalk van Saterslo biedt het publiek een totaalbeleving. Het speelt zich af binnen de gracht van het kerkeiland en in de kerk van Saasveld, waar voorheen Kasteel Saterslo stond. Vanaf de eerste stap binnen de slotgracht waant het publiek zich terug in de tijd. Tijdens het geserveerde 3 gangendiner proeft men letterlijk de sfeer van toen. Na het diner wandelen de gasten door de kasteeltuin. Te midden van de restanten van kasteel Saterslo die nog steeds bewaard zijn gebleven, komen de sagen en legendes tot leven door diverse sketches in de tuin. Na dit uitgebreide voorprogramma geniet men in de kerk van het theatrale muziekspektakel. Uiteraard wordt er na de uitvoering uitbundig gefeest.

De uitvoering
Het spektakel wordt op 4, 5 en 6 juni vier keer uitgevoerd. Verteller Jan Riesewijk neemt de gasten mee in het verhaal. De muzikale uitvoering ligt bij het fanfareorkest en de drumband van de koninklijke muziekvereniging St. Caecilia Saasveld, een 80-koppig koor en de vocale solisten Frank Droste (Kearl), Annet Engelbertink (Wief), Heleen Temmink (Wicht) en Jona, Daan en Wout van het Stadsjongerenkoor Oldenzaal (Jungske). Maarschalk van Saterslo staat onder muzikale leiding van Herbert Vreeman. Na de première komt er een concertsuite van het stuk beschikbaar.

Theatrale muziekspektakel Maarschalk van Saterslo door de koninklijke muziekvereniging St. Caecilia uit Saasveld. Uitvoeringen: zaterdag 4 juni, 18.00 uur; zondag 5 juni, 18.00 uur; maandag 6 juni, 12.00 uur (middaguitvoering) en 18.00 uur. Locatie: Kasteeltuin en kerk in Saasveld. Kaarten: www.maarschalkvansaterslo.com

Op de foto: De uitvoerenden van het theatrale muziekspektakel Maarschalk van Saterslo.

Gepubliceerd: 24 MEI 2022 - 10:22
Laatste update: 01 JUN 2022 - 09:41